НБУ курс:

USD

41,19

--0,03

EUR

45,43

--0,09

Готівковий курс:

USD

41,48

41,42

EUR

45,85

45,70

У Верховній Раді обмежать використання Telegram: що відомо

Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

У Верховній Раді Україні обмежать використання месенджера Telegram за рекомендацією Ради національної безпеки і оборони.

Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин.

Він розповів, що отримав розпорядження від апарату Верховної Ради з новими положеннями про роботу Telegram у локальній мережі парламенту. Тому за рекомендацією Національного координаційного центру кібербезпеки впроваджуватимуться такі заходи:

  • обов’язкова двофакторна авторизація та скасування синхронізації контактів;
  • блокуватиметься доступ до компʼютера, якщо він буде без нагляду;
  • заборона передачі даних, які використовуються в роботі;
  • службова комунікація в месенджері;
  • заборона встановлювати та користуватися клієнтом Telegram на службових комп’ютерах або особистих комп’ютерах, які застосовують для службової діяльності;
  • блокування роботи месенджера відбувається за допомогою технічних та програмних засобів, фіксуються запити на несанкціоновані спроби підключення до сервісу.

"На жаль, уже були приклади, коли сторонні особи отримували дані держпрацівників через Telegram, яким користувалися на робочих пристроях, чи створювали фейки, як у випадку з нібито каналом спікера Руслана Стефанчука. Цим розпорядженням ми мінімізуємо ризики", - підкреслив Юрчишин.

Він уточнив, що відповідні заходи стосуються лише працівників апарату Верховної Ради.


Раніше Національний координаційний центр кібербезпеки (НКЦК) 19 вересня ухвалив рішення обмежити використання месенджера Telegram у державних органах, військових підрозділах і на об'єктах критичної інфраструктури. 

Заборона Telegram в Україні

25 березня у Верховній Раді було зареєстровано законопроект №11115, яким пропонується врегулювати роботу соціальної мережі Telegram та інших соцмереж в Україні.

Законопроєкт вносить важливі зміни в сферу медійного законодавства, виділяючи провайдерів платформ для спільного доступу до інформації як окрему категорію медійних суб’єктів. Ці платформи повинні характеризуватися наявністю сторінок та облікових записів, через які розповсюджується масова інформація, відповідно законів "Про медіа" та "Про авторське право і суміжні права".

Голова комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, депутат від "Слуги народу" Микита Потураєв заявив, що Київ не може регулювати месенджер Telegram, тому парламент може ухвалити закон, за яким "або соціальні мережі чи платформи встановлюють діалог з українською державою, або держава їх просто закриває".

Українська розвідка підтверджує, що використання Telegram несе в собі певні ризики для національної безпеки країни, тому необхідно знайти способи вирішення цієї проблематики, заявив представник ГУР Міноборони України Андрій Юсов.