В Мінцифри спростували обмеження SpaceX використання Україною Starlink для дронів

В Мінцифри спростували обмеження SpaceX використання Україною Starlink для дронів
Михайло Федоров. Фото: Мінцифри

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров не підтверджує інформацію, що компанія SpaceX нібито обмежила використання Україною інтернету Starlink для управління дронами. Як заявив він у коментарі виданню "Українська правда", проблем з роботою терміналів в Україні наразі не спостерігається.

"Дійсно, декілька місяців тому були зміни в функціонуванні geofencing. Зараз в Україні не спостерігається проблем з роботою терміналів Starlink. Сьогодні ми отримали перші кілька тисяч Starlink в рамках нової партії з 10 тисяч терміналів від уряду Німеччини", - сказав він.

При цьому Федоров назвав Ілона Маска "одним з найбільших приватних донорів нашої майбутньої перемоги", зазначивши, що термінали Starlink допомагають рятувати тисячі життів, підтримують роботу енергетичної інфраструктур, дають змогу лікарям проводити складні операції і забезпечують інтернетом "пункти незламності".

"Вклад компанії SpaceX, за нашими оцінками, - це більше, ніж 100 мільйонів доларів. Сподіваємося на подальшу стабільну роботу Starlink в Україні", - підкреслив очільник Мінцифри.

Нагадаємо, що раніше у четвер інформагентство Reuters повідомило, що SpaceX мільярдера Ілона Маска нібито вжила заходів, аби українські військові не могли використовувати її супутниковий інтернет-сервіс для керування військовими дронами.

На це відреагував у своєму Twitter радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк, закликавши SpaceX "обрати конкретну опцію: або вони на стороні права на вільне життя і України – і тоді не вигадують, як нашкодити; або вони на стороні РФ та її "права" на вбивства, захоплення територій".