НБУ курс:

USD

41,21

+0,02

EUR

44,92

--0,03

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,50

45,35

Ужгородський аеропорт передали МВС: які на нього плани

Ужгородський аеропорт передали МВС: які на нього плани
Фото: wikipedia

Найвіддаленіший український аеропорт, який знаходиться в Ужгороді, передали МВС. Відомство планує створити там європейський хаб авіазабезпечення цивільного захисту.

Про це в інтерв'ю LB.ua розповів заступник голови Офісу президента з питань регіональної політики Віктор Микита.

За його словами, питання щодо відкриття в Україні аеропорту поставлене на паузу, а літовище в Ужгороді могло би забезпечувати нерегулярні чартерні громадські рейси.

"Політика МВС це дозволяє. ДСНС — це цивільна авіація, не військова. Військових літаків там не може бути, логістика невдала в цілому", – зазначив він.

Втім необхідно враховувати, що відстань від Києва до Закарпатської області складає 800 км. З огляду на це іноді зручніше потягом дістатися Польщі і звідти летіти, ніж їхати до Ужгорода.

"Треба зробити дорогу, покращити залізничне сполучення", – пояснив він.

Нагадаємо, раніше Закарпатська обласна прокуратура ініціювала судовий розгляд з метою повернення у комунальну власність земельної ділянки площею 0,20 га, яка знаходиться безпосередньо під стоянкою для літаків на території міжнародного аеропорту "Ужгород". 

Також стало відомо, що в березні Закарпатська обласна рада ухвалила рішення про ліквідацію комунального підприємства "Міжнародний аеропорт "Ужгород", хоча й тоді не оприлюднила його.

Чому аеропорт в Ужгороді такий важливий для України

Нагадаємо, що з початку повномасштабного російського вторгнення в лютому 2022 року в Україні заборонено здійснювати пасажирські авіаперевезення, тож всі аеропорти простоюють.

Втім, саме аеропорт Ужгороду розглядався як можливий для запуску при певних умовах, враховуючи, що він розташований у фактично єдиному регіоні, який не зазнає загроз російських обстрілів. Більш того, він знаходиться безпосередньо на кордоні зі Словаччиною, що дозволяє літакам відразу потрапляти у європейський повітряний простір після зльоту.

Ще в липні 2022 року в Закарпатській облраді заявляли, що працюють над тим, щоб ужгородський аеропорт відновив пасажирські авіаперевезення якнайшвидше.

У серпні 2023 року авіакомпанія Air Ocean Airline заявляла, що готова відновити польоти з аеропорту Ужгорода, якщо це буде визнано безпечним. Однак компанія наразі так і не відновила роботу й, більш того, її флот з двох літаків, якими вона оперувала на умовах лізингу, нещодавно було конфісковано Україною, що було мотивовано належністю цих суден до війни російській компанії "Ільюшин Фінанс Ко."