Без дефіциту, але зі зростанням цін: скільки фермерам доведеться переплатити за добрива перед весняною посівною

Без дефіциту, але зі зростанням цін: скільки фермерам доведеться переплатити за добрива перед весняною посівною

З осені минулого року глобальний ринок добрив нестабільний: через зростання цін на енергоресурси кілька заводів у ЄС, які їх виробляють, закрилися, а іншим довелося підвищити ціни на них. Це призвело до того, що витрати на закупівлю азотних добрив у фермерів збільшились у 2,5-3 рази. Delo.ua розібралося у причинах та наслідках.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Станом на січень-лютий, дефіцит азотних добрив у Європі становить близько 7 млн ​​тонн, в Україні майже 2 млн тонн, тому перекрити нестачу добрив імпортним товаром Україні буде складно. Про це на початку лютого повідомив президент НААН Ярослав Гадзало.

За його словами, не вистачає також органічних добрив через скорочення поголів'я худоби. Як наслідок — у період весняних польових робіт, зокрема під час посіву ярих культур та підживлення озимих, внести необхідну кількість міндобрив зможуть далеко не всі аграрії. Через це, вважає Гадзало, прогнозувати врожай 2022 року або зберегти його хоча б на рівні 2021-го буде складно.

На думку Ярослава Гадзало, щоб агропромисловий комплекс міг стабільно працювати весь рік, вирішити проблему дефіциту добрив слід хоча б до кінця лютого. Але для цього держава має надати підтримку виробникам.

При цьому самі виробники добрив не поспішають визнавати їхній дефіцит. Наприклад, у Group DF, яка спеціалізується у тому числі на виробництві мінеральних добрив, зазначають, що всі їхні азотні заводи продовжують відвантаження продукції аграріям.

Не вірте легендам про дефіцит добрив на українському ринку. Я іноді читаю, що нібито український ринок забезпечено на 18%. Це не правда. Добрив достатньо, питання у платоспроможному попиті.

Олег Арестархов Голова департаменту комунікацій Group DF

Генеральний директор УКАБ Роман Сластьон розповів Delo.ua, що   у період неспокійних ринків, як зараз, українські аграрії вважають за краще закупитись вчасно, оскільки бояться, що дефіцит добрив, який спостерігається в ЄС, може призвести до дефіциту в Україні. З іншого боку, в Україні є власні виробники, які навіть за цих умов готові повністю закривати потреби ринку. Поки що проблемна ситуація тільки з Одеським припортовим заводом, який простоює з осені 2021 року. Основна його проблема — відсутність постачальника газу, якого мають визначати за тендерною процедурою. З природного газу ОПЗ міг би виготовляти карбамід.

Зараз у всьому світі не вистачає добрив і таке може тривати до 2023 року. При цьому багато країн штучно обмежують експорт, що провокує ще більший дефіцит добрив. Один із прикладів – Росія. Днями стало відомо, що Росія та Китай обмежили експорт добрив, від яких залежать деякі країни. Таким чином, обмеження на вивезення аміачної селітри відбилися на глобальних настроях на ринку.

В Україні діє заборона на імпорт будь-яких добрив з Російської Федерації, крім аміаку, і великий обсяг транзиту аміаку відбувається через аміакопровід, що йде до Одеського припортового заводу та відвантажується до інших країн.

В Україну для внутрішнього споживання потрапляє не так багато російського аміаку, що імпортується : за підсумками минулого року було використано близько 200 тисяч тонн. Насамперед він використовується як сировина для азотних добрив. Наприклад, група OSTCHEM імпортує цей аміак для виробництва аміачної селітри та інших добрив.

При цьому основні продавці аміаку з РФ не поспішають продавати його на внутрішній ринок України, а більше орієнтуються на інші країни або компанії, які перероблять аміак на добрива в Україні, кажуть в УКАБ.

Також Україна імпортує значні обсяги з Білорусі, але у зв'язку із нинішньою напруженою політичною ситуацією постачання звідти під питанням. Зокрема, днями Україна вирішила відмовитися від купівлі білоруських калійних добрив та планує закуповувати цю продукцію у США. У плані географії закупівель добрив Україна має ще багато можливостей.

Очікуване зростання цін на добрива

Поточна ситуація на ринку добрив була прогнозована ще з осені минулого року. Основним визначальним фактором є високі ціни на газ, тому зі зростанням цін на енергоресурси почала зростати вартість добрив. Як наслідок, нині ціни на азотні добрива у 2,5-3 рази вищі, ніж вони були минулого року. Проте, незважаючи на певні перебої з виробництвом, добрив на ринку достатньо, єдиний мінус — їхня висока ціна.

Наприклад, ціна аміаку абсолютно корелює із ціною на природний газ. Якщо торік чи рік тому ціна аміаку була в середньому $250 за тонну, то цього року $1000 за тонну та вище.

Під час профільного форуму Seed Forum 2022, що пройшов 14 лютого, аналітики "АПК-Інформ" оприлюднили нові дані опитування аграріїв. Так, 60% українських фермерів прогнозують збільшення видатків на добрива на 50%, а то й вище. На думку опитаних агровиробників, збільшиться в ціні та паливо: від 10 до 30%. Прогнозується, що зростуть ціни та на захист рослин: від 30 до 50%. Найменші прогнози зростання цін на насіння: понад 40% вважають, що насіннєвий фонд не подорожчає більш ніж на 10%.

Висока ціна вплине на рівень використання добрив сільгоспвиробниками. За прогнозами УКАБ, у поточному році використання добрив скоротиться в середньому на 9%, особливо у тих, хто не має фінансових ресурсів. А хтось, навпаки, покращить свою технологію.

За прогнозами УКАБ, із закінченням зими очікується певне зниження цін до більш прийнятних чи зрозумілих історичних рівнів. Тому нинішня ситуація з добривами та їх вартістю не має суттєво позначитися на рівні врожайності.

"Певне коригування все ж таки може бути до зниження, але визначальним по врожаях все одно залишається погодний фактор, який, наприклад, минулого року зіграв дуже добре в плюс, і Україна отримала рекордну врожайність з багатьох сільськогосподарських культур", - вважають в УКАБ.

Дорогі добрива провокують зростання цін на продовольство

Фермери вже не очікують на низькі ціни на добрива, тому що всі розуміють, що низької вартості газу не буде. Від цього страждають аграрії та виробники добрив, оскільки всі змушені знижувати маржу і витрачати більше грошей на добрива, що спричинить зростання цін на продовольство.

Ще у жовтні минулого року, коли ціна на газ була стабільно високою, овочеводи заявляли, що значне подорожчання витратних матеріалів, палива та добрив робить вирощування овочів економічно збитковим. Наприкінці 2021 року 30-40% тепличників Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області відмовилися від другого обігу, а цього року фермери можуть законсервувати теплиці або закрити. Також посівні витрати 2021/22 МР у 1,5 рази перевищують минулорічні.

За словами виконавчого директора Насіннєвої асоціації України Сюзанни Григоренко, аграрії готуються до того, що всі складові кінцевої продукції подорожчають. Тобто зростуть їхні витрати, тому ціна на пшеницю, кукурудзу, соняшник та інші культури не може залишатися на рівні минулого року, але поки що складно робити прогнози, наскільки збільшиться вартість агропродукції. При цьому ситуація може змінитися будь-якої миті, і за місяць картина буде вже зовсім інша.

Крім того, за попередніми прогнозами цього року буде високий урожай. Не рекордний, як минулого року, бо посівні площі під озимими дещо зменшилися, але досить високі, щоб забезпечити продовольством український ринок, а частину продукції надіслати на експорт.