Дорогі добрива та паливо: скільки коштів аграрії витратять на посівну

Дорогі добрива та паливо: скільки коштів аграрії витратять на посівну
Дорогі добрива та паливо: скільки коштів аграрії витратять на посівну

Цього року сільгоспвиробники стикнулися із серйозними труднощами у вигляді стрімкого зростання вартості матеріально-технічних ресурсів. Так, посівні витрати 2021/22 МР у 1,5 рази перевищують тогорічні.

Про це повідомляє прес-служба асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

Аналітики асоціації зазначають, що найбільше подорожчали мінеральні добрива. Ціни на них зросли в середньому у 2,5 рази порівняно з попередньою посівною кампанією, що зумовлено стрімким збільшенням вартості природного газу – основної складової виробництва азотних добрив.

Експерти зазначають: слід врахувати, що це ще не пік сезону, коли ціна може знову збільшитись через підвищений попит.

"Через світове зростання вартості енергоносіїв подорожчали не лише добрива, а й, звичайно, дизельне паливо, яке додало в ціні 27% від посівної до посівної. Засоби захисту рослин за останній рік подорожчали в середньому на 17%. Причинами є перебої у виробництві діючих речовин для засобів захисту рослин (ЗЗР) у найбільшого світового виробника пестицидів Китаю через енергетичну кризу та контроль за кількісними показниками споживання електроенергії", — розповідає аналітик УКАБ Світлана Литвин.

За її словами, це призвело до дефіциту ЗЗР і, відповідно, до зростання цін на них. Зокрема це стосується жовтого фосфору – основи для виробництва гліфосату.

Значну частку в структурі посівної витрати займає насіннєвий матеріал. Ціни на цю складову за рік зросли в середньому на 15% через збільшення вартості його доопрацювання через зростання вартості енергоносіїв.

"У ситуації, що склалася, у аграріїв є два варіанти розвитку подій: повністю використовувати всі матеріально-технічні ресурси для отримання найкращих урожаїв, але при цьому понести суттєві матеріальні витрати, або заощадити на посівній та отримати значно гірші показники врожайності. У будь-якому випадку, будемо сподіватися, що погодні умови і цього року допоможуть отримати найкращі результати", — зазначає Світлана Литвин.

Зазначимо, за даними Мінагрополітики, у 2021 році в Україні зібрано максимальний в історії країни врожай: зернових та зернобобових – понад 84 млн тонн, олійних культур – 22,6 млн тонн.