- Тип
- Ексклюзив Ексклюзив
- Категорія
- Агро
- Дата публікації
- Змінити мову
- Читать на русском
Курятина в Україні на 15-18% дорожча, ніж у Європі: на що уряду доведеться піти, щоб її вартість знизилася
Незважаючи на лідируючі позиції України щодо експорту курятини у світі, на внутрішньому ринку цей продукт значно дорожчий, ніж у країнах ЄС. Чому так, розбиралося Delo.ua.
У січні Україна увійшла до топ-10 світових постачальників м'яса курки, посівши шосте місце у рейтингу аналітичного агентства Index Mund. За підсумками 2021 року українські виробники курятини відправили на зовнішні ринки понад 4 млн. тонн своєї продукції. При цьому на внутрішньому ринку курятина сьогодні коштує дорожче, ніж у ЄС.
за даними Економічного дискусійного клубу, взимку 2021/2022 року, вартість 1 кг курячої тушки склала в Україні 2,3 євро. Водночас у Польщі – 1,95 євро, Угорщини – 2,01 євро. У Румунії, за За даними " УкрАгроКонсалт", у січні 1кг курячої тушки коштував 2 євро.
Delo.ua вирішило розібратися, чому українська курятина на внутрішньому ринку дорожча, ніж на європейських. Для цього ми порівняли особливості ціноутворення цього продукту в Україні із однією з країн ЄС — Польщею.
В Україні дорожче виробництво
Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пензін назвав Delo.ua кілька причин, з яких у Польщі курятина та інші продукти дешевші, ніж в Україні.
За словами експерта, по-перше, у українського виробника витрати на виробництво товарів вищі, ніж у поляків. У Польщі досить високі дотації на аграрне виробництво 60% витрат на нього компенсує держава.
У Польщі фермеру виділяють 300 євро на гектар для вирощування агропродукції, великої рогатої худоби та виробництво певних видів сільськогосподарської продукції. Тобто працює розгалужена система дотацій. В Україні цього немає, відповідно, собівартість виробництва агропродукції, у тому числі й курятини, у нас вища. А це, у свою чергу, позначається на її вартості для кінцевого споживача.
У Польщі захищають місцевого виробника
По-друге, Польща та інші країни ЄС захищають інтереси місцевого виробника і встановлюють жорсткі квоти на експорт продуктів харчування. Це передбачено у договорі про вільну торгівлю з ЄС та допомагає знизити конкуренцію, а також уникнути демпінгу цін, що веде до зниження вартості продукту.
У Європі нульовий ПДВ
За словами Олега Пендзіна, із січня цього року в країнах ЄС на продаж усіх продуктів харчування запровадили нульову ставку податку на додану вартість. Також цього року європейці знизили податок на додану вартість палива до 5%. Україні ставка ПДВ і для палива, і для продуктів харчування, як і раніше, становить 20%, що, звичайно ж, впливає на вартість продукції для кінцевого споживача.
Через нульову ставку ПДВ польський бюджет цього року ризикує недоотримати $3,5 млрд. Проте поляки все одно пішли на це, щоб підтримати виробників, оскільки ціни на продукти харчування збільшилися в усьому світі.
В Україні дорожче корми для тваринництва
В Українському клубі аграрного бізнесу вважають, що драйвером подорожчання курятини стало зростання цін на корми, які становлять 60-70% собівартості виробництва м'яса курки. Так, ціни на зерно на українському ринку за останні два роки зросли на 50%. Але через відсутність дотацій селяни свої витрати закладають у вартість товару.
Таким чином, через відсутність держпідтримки та перегляду ставки ПДВ польська курятина поки дешевша за українську. Не виключено, що з цих же причин у 2022 році в Україні будуть дорожчати інші продукти харчування.