В Україні різко впало виробництво молочних продуктів — такого не було з 2015 року

молокозавод
Молокозавод. Фото: shutterstock.com

За підсумками 2021 року, загальне виробництво продуктів переробки молока в Україні скоротилося на 7,5% порівняно з 2020 роком. Про це повідомив Союз молочних підприємств України.

"Такого стрімкого падіння не спостерігалося з 2015 року. У 2020 році обсяги виробництва молокопродуктів залишалися незмінними порівняно з 2019 роком. Нижчим значенням індексу обсягів виробництва з харчової галузі характеризується лише виробництво олії (79,4%) та виробництво продукції борошномельної промисловості ( 87,2%)",  йдеться у повідомленні.

Виробництво молока (в упаковках до 2 літрів) жирністю від 1% до 6% скоротилося на 6,7% порівняно з 2020 роком – до 458,4 тисячі тонн; згущених молока та вершків – на 10,4%, до 32,7 тисячі тонн. А найбільше зниження відбулося за вершками жирністю 6-21% - більш ніж на 30%, до 13 тисяч тонн.

Практично незмінним залишилося виробництво рідких йогуртів та кисломолочної продукції.

Причину такого спаду у СМПУ вбачають у виникненні цінової диспропорції. Виробники молокопродуктів не можуть ухвалити самостійного рішення про зростання ціни  це необхідно узгодити з торговими мережами, а переробні заводи до певного часу "накручували" рівень цін на молочну сировину.

Аграрії зазначають, що виробництво молока скорочується у всьому світі. Зокрема, виробництво у Німеччині впало на 2,9% порівняно з минулим роком, у Франції – на 2,6%, у Великій Британії – на 2% та у Нідерландах – на 4%. Аргентина є єдиним експортером молочної продукції, де виробництво молока зросло.

При цьому 2021 року Україна експортувала 459 тисяч тонн м'яса птиці та оновила абсолютний рекорд обсягу закордонних поставок такої продукції. Причому країна минулого року збільшила виторг від експорту м'яса та субпродуктів на 30%, до $846 млн.