У 2022 році Tesla не буде представляти нові моделі автомобілів, — Ілон Маск

Через світовий дефіцит напівпровідникової продукції компанія Tesla не планує випускати нові моделі електромобілів у 2022 році. Про це повідомляє CNBC.

Tesla прозвітувала про підсумки роботи за четвертий квартал 2021 року, які виявилися кращими, ніж очікували багато експертів.

Так, прибуток склав 2,52 долара на акцію замість 2,36 долара, передбачуваних аналітиками, виручка — 17,72 млрд доларів проти 16,57 млрд дол. Згідно зі звітом, вона зросла на 65% порівняно з аналогічним періодом минулого року, тоді як виручка від продажів автомобілів склала 15,97 млрд доларів, збільшившись на 71%. Чистий прибуток у розмірі 2,32 мільярда доларів виріс приблизно на 760%,

"Наші власні заводи вже кілька кварталів працюють не на повну потужність, оскільки основним стримуючим фактором стали проблеми у ланцюжку поставок, які, ймовірно, збережуться у 2022 році", — йдеться у звіті акціонерів компанії.

Як заявив генеральний директор Ілон Маск у звіті про прибутки та збитки, він очікує, що Tesla залишиться "обмеженою чіпами" у 2022 році.

"Цього року ми не представлятимемо нові моделі автомобілів. Ми, як і раніше, будемо обмежені у своїх комплектуючих", — зазначив Маск.

Він сказав, що натомість компанія працюватиме над проєктуванням та інструментами для створення майбутніх автомобілів.

Така заява підкріплюється рішенням перенести виробництво свого електричного пікапа Cybertruck. Під час презентації Cybertruck 2019 року компанія заявила, що електричний пікап вийде на ринок до кінця 2021 року. Після цього на сайті Tesla з'явилася інформація про те, що виробництво Cybertruck перенесено на 2022 рік. Тепер заявили про початок виробництва у першому кварталі 2023 року.

На ринку активно працюють конкуренти американського бренду. Декілька китайських виробників електромобілів звернулися до американського виробника мікропроцесорів Nvidia для оснащення його продукцією систем своєї техніки. Це необхідно для конкуренції з моделями Tesla на найбільшому у світі автомобільному ринку.