За дотриманням ПДР в Україні слідкуватиму автомобілі-фантоми

фантоми
Поліцейські автомобілі-фантоми. Фото: прес-служба МВС

На українських дорогах вже найближчими днями з'являться автомобілі-фантоми, які фіксуватимуть порушення правил дорожнього руху. Про це повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

За його словами, такі автомобілі без розпізнавальних знаків фіксуватимуть порушення швидкісного режиму в обох напрямках дорожнього руху і потім передаватиму інформацію про порушення. В результаті водії, що перевищують швидкість, будуть оштрафовані.

"Фантоми" не зупинятимуть автомобілі, водії яких перевищили швидкість, а виконуватимуть функцію пересувних комплексів з автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху.

У МВС розраховують, що нововведення запобігатиме правопорушенням, а фантоми виключать можливість корупційних відносин між водіями та інспекторами та допоможуть формувати доказову базу за необхідності судових розглядів.

Раніше в Україні з'явилися нові дорожні знаки. Ці та зміни обумовлені необхідністю приведення положень ПДР у відповідність до національних стандартів. Причому відповідальність за порушення вимог дорожніх знаків та розмітки проїжджої частини доріг залишається такою ж, що й була.

Надалі частину суми штрафів за оформлені порушення правил дорожнього руху

. Це ще одна ініціатива МВС. Міністр внутрішніх справ упевнений, що збільшення зарплат поліцейських допоможе зменшити корупційні ризики. Крім того, це сприятиме вирішенню проблеми нестачі кадрів. Залежно від регіону нестача кадрів у поліції становить від 10% до 30%.