Зеленський заявив, що в 2022 році в Україні запустять програму субсидування ставки лізингу електромобілів

електромобіль
Електромобіль на зарядці. Фото: Depositphotos

Наприкінці першого або на початку другого кварталу 2022 року в Україні почне діяти програма субсидування процентної ставки лізингу електромобілів. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"У Німеччині, Франції, Італії 70% покупок авто – це лізинг вартістю 0,5-1,5%. У нас 12%, 15%, 17%. За чотири роки людина оплачує вартість автомобіля двічі. Тут запустимо таку саму програму (субсидування процентної ставки – ІФ), тільки не з усіма автомобілями, а з електромобілями. Це стимулюватиме "зелену" трансформацію в країні", — заявив заступник голови Офісу президента України Ростислав Шурма.

За його словами, спочатку це буде допомога громадянам, а не власному виробництву, якого в Україні поки що немає, але через два роки вона може бути поширена на виробників, які локалізують у країні свої потужності.

"Я добре знаю цю індустрію, крім того, ми консультувалися з автовиробниками. Два роки потрібно, щоб здійснити локалізацію виробництва електромобілів. Ця програма діятиме в універсальному вигляді два роки, а далі поширюватиметься на виробників, які локалізували виробництво. Посилаємо такий сигнал ринку: якщо хочете утримати свій продукт конкурентоспроможним не лише зараз, а й через два роки, займайтеся локалізацією", — сказав Шурма.

В Україні хочуть на державному рівні стимулювати громадян користуватись електромобілями. Так, розроблено держпрограму підтримки розвитку мережі швидкісних електрозарядних станцій на основних автошляхах з Києва до Львова, Одеси та Дніпра. В Мінінфраструктури вважають, що оскільки попит на електротранспорт в Україні стає дедалі більшим, важливо збільшити кількість "швидкісних" зарядних станцій постійного струму.

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України запропонувало також внести зміни до Державних будівельних норм, згідно з якими електрозарядні станції мають обов'язково проєктуватися на автозаправних станціях.

Нагадаємо, Інноваційний парк UNIT.City разом із BMW та MINI Україна оголосили про запуск пілотного проєкту оренди електромобілів для резидентів парку під назвою U.Go. Зараз скористатися сервісом можуть резиденти та співробітники іннопарку, які мають посвідчення водія та досвід керування автомобілем більше двох років. Перші дві години користування автомобілями безкоштовні. Наступний час оплачує компанія, де працює резидент.

Фото: Depositphotos