Банк "Кредит Дніпро" Ярославського просить НБУ погодити покупку ним PINBank

Банк "Кредит Дніпро" Ярославського просить НБУ погодити покупку ним PINBank

Національний банк України отримав від банку "Кредит Дніпро" пакет документів на придбання Першого інвестиційного банку (PINbank). Про це повідомляє з посиланням на прес-службу регулятора агентство "Інтерфакс-Україна".

Зазначається, що, незважаючи на зупинення термінів розгляду пакетів документів, НБУ продовжує їх розгляд, наскільки він можливий в поточних умовах для забезпечення безперервності ліцензійних та реєстраційних процесів.

Нагадаємо, що 23 листопада 2021 року Антимонопольний комітет відкрив справу про концентрацію у вигляді придбання банком "Кредит Дніпро" частки понад 50% у Першому інвестбанку.

За даними Нацбанку на 25 червня 2021 року, 88,89% PINbank безпосередньо володів росіянин Євгеній Гінер. Крім того, 9,51% акцій опосередковано належали через юрфірму "Укрправо" мешканцю Рівненської області Олександру Шандруку.

У свою чергу, банк "Кредит Дніпро" на 100% безпосередньо належить бізнесмену Олександру Ярославському. За даними НБУ, на 1 березня 2022 року за розміром загальних активів (26,538 млрд грн) "Кредит Дніпро" посідав 24-е місце серед 69 діючих банків, а PINbank - 42-е місце (3,608 млрд грн).

Нагадаємо також, що 18 листопада АМКУ дозволив Ярославському стати мажоритарним акціонером страхової компанії "Оранта" На кінець 2020 року він мав лише 9,8%, але протягом 2021 року бізнесмен скупив частки інших акціонерів, наростивши свою до 49,9%.

Наприкінці грудня стало відомо, що Ярославський, отримавши дозвіл від АМКУ, викупив частку в 20,3%, що належала БТА Банку, сконцентрувавши загалом понад 72% акцій "Оранти". При цьому зазначимо, що бізнес-групі DCH Ярославського на сьогоднішній день також належить СК "ІНГО".