Українські банки показали найкращий результат за 4 роки щодо зниження обсягів проблемних кредитів

Українські банки показали найкращий результат за 4 роки щодо зниження обсягів проблемних кредитів
Національний банк України. Фото: Delo.ua

2021 року обсяг непрацюючих кредитів (NPL) в українських банках зменшився на 85,2 млрд грн.

Як повідомляє прес-служба Національного банку України (НБУ), частка NPL у кредитному портфелі скоротилася за рік на 11% – з 41% на 1 січня 2021 року до 30% на 1 січня поточного року.

За інформацією регулятора, цей показник є найкращим результатом з початку 2017 року, відколи коли обсяг NPL визначається за оновленою методологією.

У Нацбанку зазначають, що якість кредитних портфелів підвищилася у банках усіх груп.

Зокрема, у банків іноземних банківських груп (без банків РФ) та банків з приватним капіталом частка NPL вже скоротилася нижче за рівень 10%, який визначений цільовим для банківського сектора до кінця 2024 року в Стратегії Національного банку України.

При цьому, як інформують у НБУ, найбільше за минулий рік скоротили обсяг непрацюючих кредитів державні банки – обсяг NPL у них скоротився на 56,2 млрд грн, що становить майже дві третини від загального скорочення по банківському сектору.

В результаті частка проблемних кредитів у держбанках за рік знизилася з 57,4% до 47,1%.

При цьому, за даними регулятора, вони досі акумулюють більше ніж 70% сукупного NPL-портфеля.

Голова НБУ Кирило Шевченко заявив, що державні банки продовжують реалізацію планів щодо зниження NPL, ухвалених Радою з фінансової стабільності. Він наголосив, що цей захід є необхідною умовою для підвищення їх інвестиційної привабливості та одним із структурних маяків програми співпраці України з МВФ.

За його словами, коефіцієнт покриття NPL (ставлення всіх резервів під збитки за кредитом до NPL – Delo.ua ) становив на кінець 2021 року 102%.

"Найзначніше за останні роки зниження частки NPL у 2021 році відбулося внаслідок списання банками зарезервованих непрацюючих кредитів та активізації кредитування ринку NPL тощо. Реалізація цих ініціатив разом із зростанням нового якісного кредитного портфеля дозволить постійне зменшення частки NPL до цільових показників", – розповів Шевченко.

Нагадаємо, 2020 року частка непрацюючих кредитів (NPL) в українських банках знизилася з 48,4% (на 1 січня 2020 року) до 41% (на 1 січня 2021 року).