55% українських СЕО вважають, що у першому півріччі 2022 року інвестиційний клімат не покращиться — ЄВА

55% українських СЕО вважають, що у першому півріччі 2022 року інвестиційний клімат не покращиться — ЄВА

Слабка судова система, високий рівень корупції, енергетична криза та тіньова економіка знизили рівень інвестиційного клімату у другій половині 2021 року. Такі результати нової хвилі експертного дослідження, проведеного Європейською Бізнес Асоціацією разом із юридичною фірмою Василь Кісіль та Партнери.

За даними Європейська Бізнес Асоціація, інтегральний показник Індексу інвестиційної привабливості у другій половині 2021 року знизився до 2,73 бала з 5 можливих. Ще півроку тому показник індексу складав 2,84 бали.

Настрій генеральних директорів погіршився. Відсоток СЕО, який вважає поточний інвестиційний клімат несприятливим, залишається незмінним – 58%. Ще 35% респондентів оцінили інвестклімат нейтрально. А кількість респондентів, які дали позитивну оцінку, зменшилася майже вдвічі – з 13% до півроку тому до нинішніх 7%.

Оцінка піврічної динаміки інвестклімату також погіршилася. Зараз 29% опитаних спостерігають негативну динаміку (раніше таких було 15%), хоча більшість, а саме 57% вважають, що істотних змін не відбулося. І лише 14% вважають, що бізнес-клімат покращився, тоді як півроку тому про позитивну тенденцію говорили 32% респондентів.

Директори також погіршили традиційно високу оцінку серед складових індексу – прогнози розвитку інвестклімату в найближчі півроку, де 55% опитаних вважають, що інвестклімат залишиться незмінним у 1-му півріччі 2022 року, а ось 32% очікують подальшого погіршення ситуації (раніше таких було). . І лише 13% очікують на поліпшення інвестклімату в найближчі півроку (раніше 25%).

Кожен п'ятий СЕО, а саме 19% вважають, що новим компаніям буде вигідно інвестувати в Україну протягом найближчих 6 місяців. Водночас, зросла кількість респондентів, які з цим не згодні – з 35% до 44%. Інші 37% опитаних не можуть.

45% директорів стверджують, що досі зазнають впливу пандемії на роботу своєї компанії. Зокрема, найбільше скаржаться на падіння попиту та доходів, тимчасову непрацездатність працівників, дефіцит персоналу та психологічну втому, негативний вплив на підрядників та партнерів.

У ЄВА поцікавилися темпами вакцинації серед членів Асоціації. Виявилося, що у 83% компаній вакциновано понад половину співробітників, з яких 15% компаній вакцинують весь персонал. Ще в 16% бізнесу вакциновано від 25 до 49% персоналу. І лише в 1% членських компаній ЄВА вакциновано менше ніж чверть усіх співробітників.

Трійка ключових бар'єрів, що стримують розвиток бізнес-клімату, незмінна: слабка судова система (так стверджують 87% опитаних), високий рівень корупції (85%), а також тіньова економіка (76%). Цього року вперше до цього списку додався низький темп вакцинації населення – так вважають 50% директорів.

Серед інших перешкод для розвитку інвестклімату директори називають геополітичну напруженість, енергетичну кризу, недосконале державне управління, стагнацію реформ, складну податкову систему, постійні ротації в уряді та інше.

Серед позитиву бізнес-лідери виділяють співпрацю з МВФ та стабільний валютний курс, діджиталізацію державних послуг, валютне регулювання, запуск ринку землі та реформу містобудування.

На думку топ-менеджерів, покращення інвестиційного клімату можна досягти за рахунок впровадження судової реформи, боротьби з корупцією, контрабандою, тіньовою економікою та тіньовою зайнятістю, усунення геополітичних загроз, передбачуваних та прозорих умов для роботи бізнесу, спрощення оподаткування та зменшення бюрократії, прискорення.

Нагадаємо, що рік тому більшість генеральних директорів членських компаній Асоціації, а саме 78%, вважали поточний інвестиційний клімат несприятливим, і цей показник суттєво збільшився з початку року – на 16%.