Ризикові інвестиції: криптовалюта як спосіб вкладення грошей

Ризикові інвестиції: криптовалюта як спосіб вкладення грошей

Продовжуючи тему інвестицій, ми, звичайно ж, не могли оминути такий популярний у світі інструмент інвестування, як криптовалюти. На сьогодні світовий крипторинок перевищив $3 трлн.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Нещодавно радник міністра цифрової трансформації Максим Дем'янюк озвучив цифри по Україні, і, як виявилося, у міністерстві оборот криптовалют оцінюють у 1 млрд грн на добу. Радник наголосив, що це неофіційні цифри, оскільки ринок віртуальних активів поки що не регулюється в Україні та офіційних даних не існує. Також він додав, що обіг ринку криптовалют перевищує вкладення в українські цінні папери, за винятком облігацій внутрішньої держпозики у 50 разів.

У нашому спецпроекті Smart Investments, що реалізується у партнерстві з інвестиційною компанією Smart Holding, сьогодні ми розповімо, чим відрізняються криптовалюти, яку прибутковість вони можуть принести, а також - які ризики є на цьому ринку.

У чому сила крипта?

Найвигіднішою і при цьому непередбачуваною інвестицією за останнє десятиліття стали криптовалюти. Якщо 2010 року Bitcoin торгувався за курсом $0,003 за штуку, то 20 жовтня його вартість побила історичний рекорд і досягла максимуму — $67 тис.

За словами Євгена Нетреби, Associate в Chernovetskyi Investment Group, «інвестиції в криптовалюти зараз у всіх на слуху, що не дивно, враховуючи яке зростання показують окремі коїни (монети). Але загалом цей ринок досить складний».

І перш ніж заходити в нього з грошима, експерт рекомендує витратити час на вивчення принципів операцій із криптовалютами, а також вникнути в тренди, що існують на ринку. Це важливо для того, щоб розуміти хоча б базово кон'юнктуру ринку і не діяти навмання, а побудувати стратегію та дотримуватися її.

У свою чергу Дмитро Томчук, засновник інвестфонду First Investment Step Online (FISON), говорить про те, що «всупереч здоровому глузду та логіці фінансів усіх попередніх століть криптовалюти продовжують існувати та розвиватися. І виграти тут може лише той, хто досконально знає всю кухню, тобто 0,1% населення. Криптовалюта не відрегульована та не закріплена документально, як це було з іншими активами протягом століть. У світі інвестицій необхідно, щоб кожна кома була чітко прописана, затверджена, підписана сторонами та мала забезпечення, тобто гарантувалася активами. З криптою таке неможливо, бо її навіть не існує у фізичному світі. Вона існує в уяві людей».

І все ж таки цей інструмент для інвестицій досить популярний у світі. Розберемося, з чого почати.

Починаємо з матчасті

Інвестування в криптовалюти, як і будь-який інший вид активів, має починатися з чіткого усвідомлення власної інвестиційної стратегії та розуміння інвестиційного інструменту, який вкладник збирається включити у свій портфель.

«Без цих базових пунктів інвестування нічим не відрізняється від гри у казино. І не важливо, йдеться про криптоактиви, нерухомість або цінні папери. Далі непогано було б поставити собі питання: у чому мій сильний бік як інвестора? Що дозволяє мені бачити те, чого не бачать інші? Яка моя толерантність до ризику в принципі? — рекомендує Станіслав Под'ячев, викладач курсу Блокчейноміка у kmbs.

Його підтримує Михайло Рітчер, співзасновник MRP та Wotan. За його словами, будь-яке інвестування починається з вивчення активу: «Розберіться, що таке блокчейн, криптовалюта, токен, у чому між ними різниця, для чого використовується і як застосовується. Далі вивчаєте суть криптопроектів: зайдіть на сайт проекту, подивіться, який продукт він пропонує, оцініть, наскільки він буде затребуваний, і лише після цього ухвалюйте рішення про інвестування».

На сьогодні найпривабливішими є інфраструктурні криптопроекти. Серед них Ethereum, Bitcoin, Solana, Polkadot, Graph. Це ті криптовалюти, які можна тримати довгостроково у портфелі. Експерти рекомендують інвестувати лише у перевірену часом цифрову валюту та не довіряти надто привабливим пропозиціям, які обіцяють великі вигоди.

"Ключовим фактором при виборі криптовалюти, крім привабливості самого проекту, є частота оновлень коду з боку розробників та розмір спільноти, яка користується цим проектом і просуває його", - уточнює Рітчер.

Коли вибрано криптовалюту для інвестування, можна приступати до її покупки. Визначте, яка біржа дозволяє купити потрібні криптовалюти, і відкрийте на ній рахунок. Рахунок відкривається віддалено. З документів необхідні паспорт та код. В Україні криптоактиви можна купити через біржі та обмінні сервіси. Але, як застерігає Сергій Чуйкін, керуючий директор інвестиційно-банківського департаменту Concorde Capital, необхідно розрізняти «білі» та «сірі» платформи, і треба розуміти, що на ринку зараз переважають «сірі» гравці, які ніким не регулюються та не контролюються.

«Відповідно, у разі проблем вам навряд чи вдасться повернути свої гроші. У разі „білих“ рішень у вас зазвичай вимагатимуть документи для ідентифікації та підтвердження походження коштів», — порекомендував експерт.

Серед бірж варто розглянути світові (Binance, Bitfinex, Huobi, Whitebit) чи локальні (Kuna). Обмінників також є велика кількість (BtcSale, Number1, BitBong, WorldChange та ін.). Поповнити свій рахунок на біржі можна банківською карткою чи іншими криптовалютами.

А що за дохідністю?

Існують два джерела доходу при інвестуванні в криптовалюту: збільшення капіталізації цифрової валюти (зростання ціни) та отримання прибутку від позики крипти. Окремим джерелом можна виділити майнінг криптовалюти, який теж ділиться на два типи: використання обладнання (процесори, плати, відеокарти) або зберігання ноди блокчейна (ПЗ, що дозволяє взаємодіяти з мережею) на сервері і використання її для підтвердження транзакцій.

«Найпростішим і доступнішим джерелом отримання прибутку від криптовалюти є купівля її на біржі та утримання у портфелі. Зазвичай зростання відбувається досить швидко (до кварталу), але краще розраховувати на обрій інвестування від одного року. Прибутковість інвестицій може становити кілька сотень відсотків. За оцінкою, до 2025 року криптовалютний ринок зросте вп'ятеро, тому вкладення в інфраструктурні криптопроекти дасть у середньому таку прибутковість», — підраховує Михайло Рітчер.

Якщо йдеться про те, за скільки часу умовна тисяча доларів, інвестована в криптоактиви, принесе 5-7%, які банк готовий заплатити за рік, то це може бути діапазон від одного дня до нескінченності (якщо ви купили токени проекту, який припинив існування ).

«Звичайно, можна інвестувати і в сам криптоактив, отримуючи дохід у ньому ж, а не у фіатній валюті. Різні стратегії приносять від одного до сотень відсотків на місяць. Але треба пам'ятати, що чим більша прибутковість, тим вищий ризик втратити все», — каже Подячов.

Хто не ризикує, той...

Цікавим є також питання: від чого залежить ціна на крипту і як цю ціну відслідковувати? Експерти кажуть, що ціна залежить від балансу попиту та пропозиції.

«ЄС, США та Китай наввипередки друкують гроші. Ніхто не хоче програти в цій пекельній гонці. У результаті програють, звичайно, ті, хто тримає валюту. У цій ситуації інвестиції в крипту з алгоритмічно заданим обмеженням емісії, незважаючи на величезні ризики нових технологій, не здаються таким екзотичним інструментом», — вважає Станіслав Под'ячов.

На думку Сергія Чуйкіна, «відслідковувати необхідно не ціну, а суть та розвиток самого проекту, який стоїть за цими монетами. Читати новини, стежити за всіма змінами, вивчати їхні сайти, whitepaper тощо».

Багато експертів радять розглядати криптовалюти як частину інвестиційного портфеля (5-10%) та враховувати, що цей актив є дуже непередбачуваним, а тому й ризиковим.

«Інвестуйте у будь-які високоризикові активи лише суму, яку ви готові безболісно втратити. Або забути про неї довго. Менше дивіться новини та Тік-Ток, більше читайте книг і займайтеся освітою у сфері інвестицій. Освіта - це те, що ніхто ніколи у вас не забере», - рекомендує Подячов.

Більше того, варто пам'ятати, що криптоактиви залишаються такою сферою, яка недостатньо регулюється законодавством. Далеко не в усіх країнах цифрову валюту визнано законним платіжним засобом. Вперше в історії біткоїн став офіційним платіжним засобом у Сальвадорі. Сталося це відносно недавно – на початку вересня 2021 року. У цій центральноамериканській країні криптовалюта приймається як платіжний засіб нарівні з доларом США. У тому чи іншому вигляді цифрові валюти легалізовані в таких країнах, як США, Японія, Великобританія, Канада, Естонія, Австралія та ін. У деяких країнах крипта взагалі заборонена на законодавчому рівні (Китай, Непал, Болівія, Бангладеш, В'єтнам, ін.) .

Згідно з даними звіту Національного бюро економічних досліджень (NBER), на кінець 2020 року посередники, наприклад, криптобіржі, контролювали близько 5,5 млн біткоїнів, фізособи - 8,5 млн біткоїнів. А третина світового обсягу цієї криптовалюти перебуває у руках 10 тисяч інвесторів.

В Україні ж 8 вересня 2021 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про віртуальні валюти», що дає змогу легалізувати ринок криптовалют. Але трохи згодом президент Володимир Зеленський ветував його.

Тому експерти поки що з побоюванням коментують цей інструмент для інвестування. «Криптовалюти – це не лише нові технології, які іноді дають збій. Це й нові правовідносини. Китай, наприклад, заборонив використання криптовалюту. Інші уряди, очманівши від власної безкарності останні півтора роки, можуть зробити аналогічно. Згадайте, наприклад, США на початку ХХ ст. Там під загрозою десятирічного ув'язнення уряд зобов'язав громадян здати все золото за ціною, в кілька разів нижчою від ринкової, заборонивши його вільний оборот. Де гарантія, що аналогічний сценарій не повториться із криптовалютами?» — запитує Станіслав Под'ячов.

Його думку підтримує і Дмитро Чурін, директор аналітичного департаменту інвестиційної компанії Eavex Capital: «Висока волатильність котирувань для криптовалюту створює можливість для спекулятивної гри як на підвищення, так і на зниження. Висловлюючи приватну думку, можу констатувати, що торгівля так званими цифровими монетами є абсолютно непередбачуваною і, в основному, залежить не від фундаментальної оцінки технології, що пропонується тією чи іншою цифровою монетою, а залежить від сплеску та спаду попиту на криптоактиви. На даному етапі розвитку блокчейн-технологій цифрові монети часто стають інструментом для створення високої капіталізації такої цифрової монети без прив'язки до її можливого застосування економічної реальності».

З великим оптимізмом дивиться в майбутнє криптовалют Михайло Рітчер, співзасновник MRP та Wotan: «Загалом поточні криптовалюти будуть визнані нематеріальними активами, а купити їх можна буде так само, як і будь-який цінний папір — на біржі. Водночас центральні банки країн уже впроваджують електронну валюту замість готівки, і вони й будуть визнані як основна валюта».

Ну і насамкінець, як зазначив Станіслав Под'ячов, «криптовалюти — це шанс суспільства на іншу організацію, більш справедливу фінансову систему. Тому володіння криптовалютами – це не про інвестиції. А про те, чи людина відчуває себе частиною цієї несправедливої системи, де правлять чиновники і банкіри, що зажерлися, або готова стати частиною чогось нового».

До того ж, за прогнозами засновника найбільшої у світі криптобіржі Binance Чанпена Чжао, у майбутньому вартість Bitcoin може зрости до $100 тис. Тому не намагатися на цьому зіграти, не створювати умов розвитку криптовалюти, її майнінгу — значить, упускати величезні можливості.

Але, знову ж таки, треба пам'ятати, що цифрова валюта — це більше про хайп. Як тільки хайп падає, ціни на криптовалюти йдуть у піку за ним. З останніх прикладів - криптовалюта SQUID, яку створили на хайпі серіалу "Гра в кальмара", в перший день показала зростання майже в дев'ять разів і впала на 99% у наступні кілька днів.

Анастасія Полум'яна

Словник термінів, що зустрічаються у тексті

  1. Блокчейн - простими словами це децентралізована база даних, яка одночасно зберігається на безлічі комп'ютерів, з'єднаних один з одним ланцюжком в інтернеті. У криптомир його активно використовують для перекладу криптовалют. Якщо відправити криптовалюту по блокчейну, тисячі комп'ютерів у всьому світі підтвердять і збережуть інформацію про цей переклад.
  2. Коїн (монета) - криптовалюта, що має власний блокчейн. Зазвичай створюється розробниками з нуля. Біткоїн — це не лише перша у світі криптовалюта, а й перший у світі блокчейн.
  3. Токен - одиниця вартості, випущена приватною організацією у системі блокчейн. Фізично існує як запис у регістрі, розподілений у блокчейн-ланцюжку. Альтернатива біткоїну у завданнях, для яких ця криптовалюта не призначена.
  4. Майнінг - процес створення нових блоків у блокчейні, за який система дає винагороду. Нові блоки створюються шляхом складних криптографічних обчислень, котрим майнери представляють свої обчислювальні потужності.
  5. Біла книга ( white paper ) - документ, який компанія випускає для просування продукції. Стартапи використовують білі книги, щоб залучити інвестиції. На відміну від інших форм рекламних матеріалів білі книги пишуть, щоб надати фактичні докази того, що заявляють автори проекту.
  6. Нода в блокчейні — повноцінний пристрій, наприклад, комп'ютер, ноутбук або сервер. Ноди блокчейна можуть виконувати безліч функцій, наприклад перевірку або відхилення блоку транзакцій.
  7. Фіатна валюта - це валюта, вартість якої забезпечується державою, яка її випускає. До фіатних відносяться всі сучасні державні валюти — гривні, долари США, євро тощо.