Більшість українських закупників вважають головною проблемою початку 2022 року порушення ланцюжків поставок - опитування

Фото: rau.ua
Фото: rau.ua

53% українських фахівців із закупівель пов'язують більшість проблем у своїх підрозділах з порушенням ланцюжків постачання. Про це свідчать результати опитування, проведеного консалтинговою компанією International Procurement & Supply Management.

В опитуванні взяли участь понад 50 респондентів, які відповіли на три глобальні питання щодо роботи їхніх відділів закупівель у 2021-му та на початку 2022 року. Опитування враховувало можливість вибору кількох варіантів відповідей.

13% при цьому вказали, що зіштовхнулися з дефіцитом постачальників та кризою ресурсів, ще 13% – з інфляцією, а 21% вибрали усі варіанти.

При цьому 41% українських закупників вважають пандемію Covid-19 головною рушійною силою негативних тенденцій минулого року. 13% особливо виділяють інфляцію.

Інфляційні тенденції респонденти пов'язують із загальним подорожчанням цін на енергоносії, світовою кризою ресурсів та дефіцитом постачальників.

19% опитаних причиною закупівельних проблем назвали нестабільність усередині країни, а 37% проголосували за всі варіанти.

"Пандемія болісно вдарила по світовій економіці. Криза ресурсів та постачальників, здорожчання електроенергії – також загальносвітова тенденція. Проте ситуація із закупівлями в Україні загострюється разом із нестабільною ситуацією як на кордонах країни, так і всередині неї. Особливе побоювання викликає енергозалежність країни від Росії та Білорусі", — прокоментувала гендиректор IPSM Марина Трепова.

За словами експерта, найболючіша проблема останніх місяців – це перебої з оплатами. Постачальники прагнуть отримати від клієнта попередню оплату, тому що в цілому бачать високі ризики для себе і бояться потенційних невиплат за зобов'язаннями, оскільки ціни на ресурси та товари сьогодні коливаються постійно, зокрема разом із курсом валют.