Рада ухвалила законопроєкт, за яким українцям збираються від народження дарувати книги, а магазинам — відшкодовувати оренду

книжковий магазин
Книжковий магазин. Фото: pixabay.com

Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроєкт №6287, який запроваджує книжкові сертифікати для українців та відшкодування оренди книгарням. Про це стало відомо із прямої трансляції засідання українського парламенту.

Законопроєкт передбачає, що сертифікат на купівлю книг — це умовний чек від держави на певну суму, яку можна буде витратити лише на літературу українською мовою. У документі зазначено розмір 0,3 від прожиткового мінімуму, що становить 744,3 грн.

Сертифікат можна буде безкоштовно отримати двічі: перший раз при видачі свідоцтва про народження, а другий – при оформленні ID-картки у 14 років. Передбачається, що книжковий подарунок буде доступним як у паперовому, так і в електронному варіанті.

Документ також передбачає, що компанії, які мають спеціалізований магазин для торгівлі книгами в орендованому приміщенні, зможуть отримати від держави субсидію на оренду. Але ця компенсація не зможе перевищувати вартість оренди і не може бути більшою, ніж 20% від суми доходу, отриманого з продажу книг у відповідному магазині.

Заходи мають забезпечити зростання мережі книгарень у країні та популяризувати читання книг українською мовою.

Нагадаємо, у рамках програми "єПідтримка" учасники найбільше грошей витрачають на книги. У перші дні виплат українці буквально "поклали" своїми замовленнями сайти популярних книгарень, тепер все популярнішим стає відвідування кінотеатрів.

При цьому через тотальний дефіцит та зростання цін на папір в Україні різко подорожчала друкована продукція, зокрема книги — за 2021 рік ціни на них підскочили на 35-40%. Великі паперові заводи стали масового перепрофілюватися на виробництво пакувального матеріалу для потреб онлайн-торгівлі, що призвело до тотального скорочення випуску паперу для потреб видавничої справи.