Українцям хочуть від народження дарувати книги, а книгарням — відшкодовувати частину оренди

Українцям хочуть від народження дарувати книги, а книгарням — відшкодовувати частину оренди

У свіжому законопроекті народні депутати передбачили роздачу безкоштовних сертифікатів на книги та субсидії на оренду для книгарень.

Вже за кілька років новонародженим українцям збираються дарувати не лише бебі-бокси з пелюшками та памперсами, а й сертифікати на покупку книг. Такий самий сертифікат можна буде отримати при отриманні ID-карти в 14 років. Законопроект із такою ініціативою нардепи зареєстрували буквально днями. Крім книжкового подарунка до документу внесли пропозицію відшкодовувати частину плати за оренду для книгарень.

Таким чином влада хоче допомогти книжковому ринку в Україні, навчити населення читати частіше і досягти більшого поширення літератури державною мовою.

Delo.ua розібралося у проекті народних депутатів та з'ясувало у книжкового бізнесу, чи справді запропоновані заходи допоможуть відродити в країні галузь.

Що за сертифікат на книги і як він працюватиме

Згідно із законопроектом, сертифікат на покупку книг — за фактом умовний чек від держави на певну суму, яку можна витратити лише літературою українською мовою. Поки що у документі вказано розмір 0,3 від прожиткового мінімуму, сьогодні це 713 грн. Сертифікат можна буде отримати безплатно двічі: перший раз при отриманні свідоцтва про народження, а другий – при оформленні ID-картки у 14 років.

Передбачається, що книжковий подарунок буде доступний у паперовому та електронному варіанті. Шаблон бланку, порядок видачі, а також список книгарень чи видавництв поки що не розробили. У разі ухвалення закону перераховані документи має затвердити Кабмін.

Яке буде відшкодування за оренду для книгарень

Компанії, які мають спеціалізований магазин для торгівлі книгами в орендованому приміщенні, зможуть отримати від держави субсидію на оренду. Однак є дещо але. По-перше, компенсація не зможе перевищувати вартості оренди. По-друге, вона також не зможе бути більшою, ніж 20% від суми доходу, отриманого з продажу книг у відповідному магазині.

Швидше за все, щоб унеможливити корупційні ризики, автори проекту встановили ще й обмеження площі та вартості квадратного метра оренди з градацією відповідно до чисельності населення громади, в якій знаходиться книгарня.

Які компанії та як зможуть отримати компенсацію

Можливість відбити частину орендної плати дадуть розповсюджувачам книг, які відповідають таким умовам:

  • Основним видом діяльності компанії має бути роздрібна торгівля книгами у спеціалізованих магазинах;
  • Продавати в таких магазинах можна лише книги українською мовою, мовами корінних народів України чи офіційними мовами Євросоюзу з використанням реєстраторів розрахункових операцій. При цьому основний дохід (не менше 80%) точки має бути саме від книг;
  • Не менше 80% площі магазину мають займати саме торгові зали з полицями, простори для відвідувачів та робочі місця продавців;
  • Те, що приміщення оренди використовується саме як книгарня, має бути підтверджено свідченням відповідності — його може видати Український інститут книги. Для цього потрібно подати туди заявку з договором оренди із зазначенням цільового використання приміщення, документ, що підтверджує передачу площі в оренду, техпаспорт із позначенням меж магащини та посвідчення РРО.

Субсидію також призначає Український інститут на основі заявки компанії. Після позитивного рішення відомства нарахувати компенсацію маємо протягом десяти днів.

Коли запровадять відшкодування та книжковий подарунок

За планами ініціаторів законопроекту і сертифікати, і відшкодування за оренду магазинам мають запровадити з 1 січня 2023 року. Це цілком можливо: хоча документ зареєстрували лише на початку листопада 2021 року і він має пройти комітети та, можливо, два читання, за два роки ухвалити закон реально.

Чому потрібні пільги та сертифікати

Законопроект має допомогти книжковій галузі. Обґрунтовуючи його, автори вказують, що ситуація із читанням та книгами в Україні стрімко погіршується. У пояснювальній записці наводять невтішну статистику Українського інституту книги: лише 8% українців читають щодня, а половина дорослих у країні взагалі ніколи не читають.

Нестача грошей на покупку книг хоч і важлива, але найбільш значущими причинами такої ситуації є все ж таки брак мотивації, відсутність розвиненої культури читання, неможливість придбати книгу відповідно до своїх потреб, недоступність книгарень та сучасних бібліотек.

При цьому дві третини книжок, що продаються у нас, — російською мовою, більшість з яких завезли з Росії або надрукували в Україні підприємствами, пов'язаними з російськими видавництвами.

За даними Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, у 2020 році в Україні видано на 23% менше найменувань з на 34% меншим сумарним тиражем, ніж у 2019. Припинили діяльність 343 видавництва та 48 книгарень. Залишилося лише близько 200 книгарень. Для порівняння: 1991 року в Україні було 3600 книгарень, нині в порівнянні з Україною щодо населення та території Франції — 3300.

Що дасть ініціатива книжкового ринку

Заходи мають забезпечити зростання мережі книгарень у країні та популяризувати читання книг українською мовою. Автори проекту сподіваються, що за п'ять років кількість книгарень зросте щонайменше у чотири-п'ять разів, до 800-1000 приміщень.

Також ініціатива може стимулювати бізнес відкривати магазини у маленьких містах та селах. Передбачається, що обсяг українського книжкового ринку зросте втричі, а асортимент у два. Крім цього, можливий і неочевидний вплив ініціативи — створення нових робочих місць, а відповідно і зростання сплати податків.

Скільки міри обійдуться держбюджету

За розрахунками нардепів, середній розмір субсидії на один книгарню для міст з населенням до 30 тисяч осіб становитиме близько 54 тисяч грн на рік, для обласних центрів — приблизно 436 тисяч грн, для Києва — близько 1,2 млн грн. Виходячи з таких розцінок, передбачається, що у 2023 році на відшкодування оренди книгарням треба буде виділити від 52 до 85 млн. грн. Враховуючи, що кількість книжкових крамниць має зростати, у наступні роки сума буде більшою. 2025-го (при зростанні кількості магазинів до 400) вона становитиме орієнтовно 140-170 млн грн.

На сертифікати на купівлю книг у 2023 році, за оцінками депутатів, має піти близько 470-480 млн. грн. Проте сума точно буде більшою, оскільки автори проекту орієнтувалися на розмір прожиткового мінімуму, актуальний на 1 січня 2021 року. А цей показник, як відомо, зростає.

Втім, положення законопроекту мають сприяти створенню нових робочих місць та зростанню книжкового ринку, а отже, і збільшенню виплат податків. За планами нардепів, у середньостроковій перспективі збільшення податкових надходжень через дії положень законопроекту може перевищити витрати держави на його реалізацію.

Що думають про ідею українські видавництва

В українських видавництвах підтверджують: книжкова галузь у країні — глибока криза, а тому потребує стимуляції, зокрема й з боку влади. CEO національної книжкової платформи Yakaboo Іван Богдан каже, що на сьогоднішній день книжковий ринок знаходиться взагалі без державної підтримки та переживає найважчі часи за весь час свого існування. За його словами, хоча запропоновані ініціативи не вирішать усіх проблем, але це перші кроки, які робить держава для розвитку інтелектуального потенціалу нації.

У Yakaboo впевнені, що ухвалення законопроекту стане початком системної стратегії розвитку інтелектуальної безпеки країни. "Під час пандемії на книжковому ринку найбільше постраждали офлайн-магазини. Ми займаємося, переважно онлайн-дистрибуцією, але підтримуємо колег і вболіваємо за відродження книгарень по всій Україні. Часткове відшкодування витрат з оренди приміщень не тільки підтримає мережу, але й буде мотивувати більше продавати літератури українською мовою та створювати з боку дистрибуції попит на якісний україномовний контент. А це також означає підтримку українських видавців та авторів", - вважає Іван Богдан.

Ініціативу запровадження подарункових сертифікатів CEO платформи Yakaboo також високо оцінив. "Це дуже близька тема для нас, оскільки наша місія — зробити українців нацією, що читає, а подарунки у вигляді книг — це історія про створення мотивації. Ідея така, що звичка і любов до читання закладаються ще в дитячому та підлітковому віці, тому так важливо стимулювати "Інтерес до книги в цей період. Є успішний досвід європейських країн з подібними державними програмами. Сертифікат може дозволити батькам та підліткам вибрати будь-яку книгу в межах певної суми та придбати її за принципом "кошти ходять за дитиною"", - прокоментував Іван Богдан.

Про те, що ідея сертифікату не нова, говорить і засновник видавництва "Саміт-Книга" Ігор Степурін . "Представники від різних видавництв, і ми в тому числі, досить давно над працювали на вказаних заходах у рамках стратегії підтримки читання, розробленої Українським інститутом книги. Із сертифікатами на книги ми не вигадували велосипед — подібні програми вже є в інших країнах. У Канаді, наприклад, при вступі до будь-якого навчального закладу видають сертифікат на 200 канадських доларів, які можна витратити лише на книги в будь-якому магазині. Приблизно за таким же принципом ідея буде реалізована і в нас», — каже голова видавництва. Він вважає, що законопроект буде корисним для українського книжкового бізнесу.

Про пропозицію депутатів відгукнувся і голова наглядової ради видавництва "Ранок", член правління Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Віктор Круглов : "Приємно вражений, що 64 депутати різних фракцій та груп парламенту зареєстрували цей законопроект. Нарешті у законодавця з'явилося розуміння важливості книги. Це справді питання національної безпеки". Він також зазначив, що сертифікати на придбання українських книг — "елегантне рішення", яке можна реалізувати через цифровий додаток "Дія".

Марія Пирогова, спеціально для Delo.ua

Джерело фото: Depositphotos