У Великобританії видобуватимуть золото з електронних відходів

У Великобританії видобуватимуть золото з електронних відходів
Смартфони містять близько 30 різних елементів. Фото: RSC

Королівський монетний двір впроваджує у Великій Британії першу у світі технологію переробки дорогоцінних металів з електронних відходів

Британський монетний двір видобуватиме дорогоцінні метали з електронних відходів. За допомогою технологій канадського стартапу Excir зі старої електроніки відновлюватимуть золото, срібло, паладій та мідь, пише ВВС.

За оцінками аналітиків, у 2021 році обсяг електронних відходів складе понад 57 млн. тонн. Це важче, ніж Велика Китайська стіна – найважчий штучний об'єкт планети.

У цьому переробляється лише п'ята частина електронних відходів. Якщо нічого не буде зроблено для вирішення цієї проблеми, то до 2030 року обсяг електронних відходів досягне 74 млн тонн.

Відходи включають такі предмети, як мобільні телефони, холодильники, чайники, телевізори, електроіграшки та спортобладнання.

Смартфони містять близько 30 різних елементів, деякі з яких закінчуються на Землі.

Цінність цих викинутих матеріалів величезна.

Згідно з доповіддю Світового економічного форуму за 2019 рік, світові електронні відходи мають матеріальну вартість у $62,5 млрд — більше, ніж ВВП більшості країн.

"Тона викинутих мобільних телефонів багатша за золото, ніж тонна золотої руди", - сказав д-р Рюдігер Куер, директор програми ООН зі стійких циклів (SCYCLE).

Виконавчий директор монетного двору Енн Джессопп сказала, що технологія допоможе "надати реальний вплив на одну з найбільших екологічних проблем у світі".

Технологія стартапу Excir дозволяє витягувати 99% і більше золота з друкованих плат пристроїв і робити це за лічені секунди, йдеться у підписаному з підприємцями договорі.

Дорогоцінні метали витягуватимуть за кімнатної температури на майданчику монетного двору в Лантрісанті (Південний Уельс) замість того, щоб вивозити електронні відходи з Великобританії на плавильні заводи для переробки при високих температурах.