В Україні змінюється ведення документації, а у світі – податкові ставки: новини корпоративного світу за січень

В Україні змінюється ведення документації, а у світі – податкові ставки: новини корпоративного світу за січень
Фото: Chase Chappell

Сьогодні важливих подій корпоративного світу так багато, що слідкувати за всіма практично неможливо. Щомісяця юристи міжнародної юрслужби Interlegal обирають для Delo.ua найважливіші законодавчі новації, корисні вам та вашому бізнесу.

В Україні

Новий рік – час змін. Нові плани, нові цілі та.... нові регулювання. В українському правовому полі також усе змінюється та оновлюється:

  1. Оновлюються реквізити для сплати податків. Це відбувається щороку і часто завдає безліч незручностей бізнесу. Тому будьте пильні.
  2. Оновлюється база для розрахунку податків, а також підрахунку бази для обчислення штрафів – зі збільшенням мінімальних стандартів пропорційно збільшується податкове навантаження.
  3. Оновлюється форма декларації про доходи. З 2022 року вводиться поняття КІК (контрольована іноземна компанія), що автоматично веде до того, що більше інформації збирається та подається до податкових органів.
  4. Нові обсяги доходів для платників єдиного податку – це приємне оновлення. Зі зростанням мінімальної заробітної плати збільшується граничний розмір доходу, що дозволяє використовувати платнику податку спрощену систему оподаткування.
  5. Також оновлюються форми повідомлення Державній податковій службі про найнятих працівників. З 5 січня 2022 року повідомлення до органів ДПС слід подавати в електронному форматі з використанням кваліфікованого електронного підпису. У випадках, коли відсутня технічна можливість надіслати це повідомлення в електронній формі, його можна подати на папері разом із електронною копією на флеш-накопичувачі.
  6. Також змінилося оформлення підписів керівника та головного бухгалтера. Тепер потрібно вказувати не ініціали та прізвище, а повністю ім'я (без по батькові) та прізвище.

Основною причиною змін є нововведення у законодавстві щодо стимулювання розвитку цифрової економіки та поява платформи "Дія Сіті".

В світі

Більше цікавих новин відбулося у міжнародному полі.

Європейська комісія опрацювала питання про shell-компанії, що використовуються для неправомірних податкових пільг

У проекті Директиви Комісії визначаються критерії substance для компаній, які отримують пасивний дохід. Юридична особа визнаватиметься shell відповідно до трьох критеріїв:

  • Якщо понад 75% доходів компанії за два попередні податкові роки становлять пасивні доходи;
  • Якщо компанія отримує більшу частину свого доходу за рахунок операцій, пов'язаних з іншою юрисдикцією, або передає цей дохід іншим компаніям, розташованим за кордоном;
  • Якщо в попередні два податкові роки компанія передала на аутсорсинг адміністрування повсякденних операцій та прийняття рішень щодо важливих функцій.

На компанії, які будуть визнані підставними за всіма трьома критеріями, будуть поширюватися вимоги щодо звітності. Такі компанії повинні будуть вказати у своїй податковій декларації інформацію, що стосується, наприклад, офісу компанії, її банківських рахунків у ЄС, виду діяльності, що здійснюється для отримання доходу, податкового резидентства її директорів та співробітників.

Проте компанія, яка відповідає вищезазначеним критеріям, може запросити звільнення від своїх зобов'язань за звітністю, якщо вона може надати докази того, що її існування не зменшує податкових зобов'язань бенефіціарного власника.

Якщо компанія буде визнана shell, вона не зможе отримати доступ до податкових пільг та переваг договорів про уникнення подвійного оподаткування та інших договорів, що передбачають застосування податкових пільг.

Передбачається, що Директива має набути чинності з 1 січня 2024 року після ухвалення всіма державами – членами ЄС.

ОАЕ планують запровадити податок на прибуток компаній

У 2018 ОАЕ, будучи практично вільною від податків юрисдикцією, здивувала весь світ своїм рішенням запровадити ПДВ -5%.

У січні 2022 року Міністерство фінансів ОАЕ оголосило, що з 1 червня 2023 року планується введення податку на прибуток компаній у розмірі 9%. Таке рішення було ухвалено з наміром дотриматися міжнародних стандартів дотримання податкової прозорості юрисдикції.

Водночас, зберігається відсутність особистих податків в ОАЕ, що зберігає свою привабливість для власників бізнесу під час переїзду та набуття статусу податкового резидента. Також бачиться, що податкові пільги для вільних економічних зон будуть збережені для бізнесу, який не працює із ринком ОАЕ.

Таким чином, світ повільно, але впевнено рухається до того, коли не залишиться територій, де податкові ставки відсутні зовсім.