Жеваго може бути причетний до блокування аукціону "СЕТАМ" безпідставними кримінальними справами - ЗМІ

Константин Жеваго

Мільярдер Костянтин Жеваго, оголошений у міжнародний розшук, може бути причетний до блокування аукціону з продажу будівлі готелю Військово-Микільського монастиря (Київ, вул. Івана Мазепи, 11), проведеного державним підприємством "СЕТАМ". Про це повідомляє видання "Коментарі".

Так, компанія "Перфом Стандарт" , яку пов'язують з Жеваго, звернулася до Шевченківського управління поліції із заявою про порушення кримінальної справи у зв'язку з тим, що "СЕТАМ" нібито незаконно позбавив його статусу переможця цього аукціону.

"Нагадаємо, що "СЕТАМ" провів аукціон з продажу будівлі готелю Військово-Микільського монастиря ще 30 квітня 2021 року. Продаж активу відбувся в рамках справи стягнення заборгованості в сумі 348 млн грн з ТОВ "ЗВ Ріелті" на користь збанкрутілої компанії "Росава" . Обидві компанії належали Костянтину Жеваго через "Росава" Жеваго міг виводити гроші з банку "Фінанси та кредит" на підконтрольні йому компанії, зокрема - на компанію "ЗВ Ріелті", яка отримала від "Росава" безвідсоткову позику на 348,7 млн грн Суд вирішив стягнути з "ЗВ Ріелті" кошти, а виконавець описав та виставив на аукціон будівлю готелю, щоб повернути кошти кредиторам "Росава"", - повідомляють "Коментарі".

Як зазначається у статті, аукціон з продажу будівлі виграла компанія "Перфом Стандарт", власником якої є Інна Прилепко, яка працювала на керівній посаді в компанії "АвтоКрАЗ", яка також належала Костянтину Жеваго. Компанія мала до 19 травня заплатити за актив 307,4 млн. грн. і ще 3,3 млн. грн. винагороди "СЕТАМ" за організацію аукціону.

"Перфом Стандарт" грошей так і не сплатила, тому право придбання активу перейшло до фінансової компанії "Фінтакт", яку теж пов'язують із Жеваго - її бенефіціарами вважалися особи, які працювали у банку "Фінанси та кредит". Але "Фінтакт" теж не сплатила гроші за актив, повідомляє видання.

"Разом ці компанії, ймовірно, щоб уникнути оплати будівлі могли ініціювати порушення кримінальних справ у Голосіївському та Святошинському управліннях поліції, а на підставі цих справ – домагалися, щоб Голосіївський та Святошинський суди приймали рішення про арешт цього активу, зупинення аукціону та про заборону здійснювати будь-які умови з цим будинком, у тому числі й оплачувати його придбання", - йдеться у матеріалі.

Голосіївське управління поліції згодом закрило кримінальне провадження без складу злочину, але навіть незважаючи на це, Голосіївський суд тривалий час не скасовував арешт майна. У той же час кримінальну справу, порушену у Святошинському управлінні поліції, продовжує використовуватись для блокування аукціону.

"І ось тепер "Перфом Стандарт" може блокувати конкурс через порушення ще однієї кримінальної справи, цього разу вже Шевченківським управлінням поліції. Можна припустити, що компанія домагатиметься ухвалення нової ухвали слідчого судді, тепер – Шевченківського райсуду Києва. Крім того, "Перфом Стандарт" вже домігся від Господарського суду м. Києва арешту будівлі готелю Військово-Микільського монастиря (Київ, вул. Івана Мазепи, 11), зупинки аукціону та заборони вчиняти будь-які дії з цією будівлею, у тому числі й оплачувати її придбання. сьогодні Північний апеляційний господарський суд розглядає законність зазначеного рішення", - йдеться у матеріалі "Коментарів".

Дії правоохоронних органів та суддів, які могли у тандемі зупиняти конкурс "СЕТАМ", вже привернули увагу Державного бюро розслідувань, зазначає видання. Ще у жовтні ДБР порушило кримінальну справу у зв'язку з перевищенням повноважень та протидією виконання рішення Господарського суду Києва (рішення про стягнення з ТОВ "ЗВ Ріелті" 348 млн грн) з боку суддів Голосіївського та Святошинського районних судів, прокурора Святошинської окружної прокуратури та інших.

Також подібні дії викликають занепокоєння у "СЕТАМ". Як зазначив в інтерв'ю "Діловій столиці" заступник генерального директора з юридичних питань ДП "СЕТАМ" Ярослав Деяк, "майже кожного разу, коли продається ліквідний дорогий актив, відбуваються якісь перешкоди реалізації такого активу – щонайменше у 90% випадків".

У свою чергу, приватний виконавець виконавчого округу міста Києва Ярослав Бережний, на якого покладено імплементацію рішення суду про продаж будівлі Військово-Микільського монастиря, звертає увагу на важливість виконання рішення судової інстанції, що забезпечують права кредиторів. За його словами, судові рішення мають встановлювати справедливість, а служба забезпечуватиме їх виконання. Але блокування реалізації активів не дає цього досягти.