Український фільм "Клондайк" про катастрофу Boeing 777 на початку війни на Донбасі покажуть у конкурсі найбільшого кінофестивалю "Санденс"

Український фільм "Клондайк" про катастрофу Boeing 777 на початку війни на Донбасі покажуть у конкурсі найбільшого кінофестивалю "Санденс"

Світова прем'єра фільму «Клондайк» про війну на Сході України та катастрофу рейсу MH17 відбудеться на міжнародному кінофестивалі «Санденс». Вперше ігрову стрічку, яку знято в Україні, покажуть у міжнародній конкурсній програмі World Cinema Dramatic Competition головного фестивалю незалежного кіно в США. За нагороду у цьому конкурсі змагатимуться ще 9 фільмів.

Фільм «Клондайк» розповідає про сім'ю, яка опинилася в епіцентрі подій авіакатастрофи рейсу MH17 Malaysia Airlines 17 липня 2014 року у селі Грабове Донецької області. Разом з уламками збитого "Боїнга" в життя головних героїв Ірики та Толіка, які чекають на народження первістка, вривається війна. Жінка відмовляється евакуюватися, навіть коли село захоплюють озброєні угруповання.

Головні ролі у фільмі виконали Оксана Черкашина («Погані дороги»), Сергій Шадрін («Чорний ворон») та Олег Щербина («Черкаси»).

Кадр із фільму "Колондайк"

«Для мене ця картина – ракета проти страху військової агресії з боку Росії насамперед для себе. « Клондайк » з'явився на перетині безсилля зупинити війну та глибокої поваги та подяки тим, хто відстоює Україну» ,   – пояснює пояс ідею режисерка Марина Ер Горбач.

Фільм створено у копродукції з Туреччиною : проект підтримало Міністерство культури і туризму Республіки Туреччина . В Україні фільм, який виграв пітчинг Держкіно, отримав держфінансування у розмірі 20,768 млн грн (загальний бюджет стрічки   -   25 млн грн) .

Постер фільму "Колондайк"

Оператором та співпродюсером « Клондайка » виступив Святослав Булаковський, засновник української кінокомпанії Kedr Film. Ко-продюсер фільму – Мехмет Багадір Ер (чоловік Марини Ер Горбач) та його продюсерська компанія Protim VP

Марина вже знімала спільно з Туреччиною фільм «Люби мене» .

«Клондайк» - її четвертий повнометражний фільм («Омарі ми», «Люби мене», «Гарчання чорних псів») .   Стрічку покажуть в ефірі найбільшого турецького мовника медіахолдингу TRT , так як у 2020 році проект виграв конкурс сценаріїв 12 Punto.

Український прокат фільму заплановано на 2022 рік.

До інофестивалю "Санденс" пройде у Парк-Сіті, США, з 20 січня 2022 року у гібридному форматі.