Український фільм «Чому я живий» з бюджетом 46,2 млн грн, що чекав на зйомки 20 років, переміг на двох міжнародних фестивалях

Український фільм «Чому я живий» з бюджетом 46,2 млн грн, що чекав на зйомки 20 років, переміг на двох міжнародних фестивалях

Фільм «Чому я живий» режисера Віллена Новака став найкращим фільмом на Europe Film Festival у Лондоні та на онлайн-платформі Future оf Film Awards. Історія про дві сім'ї – єврейську та українську, що живуть у Маріуполі в період Другої світової війни, чекала екранізації 20 років. Це стало можливим після перемоги проекту на пітчингу Держкіно та надання держфінансування

Фільм «Чому я живий» режисера Віллена Новака став одним із найбільших українських кінопроектів з бюджетом 46,2 млн грн ( 80 % профінансувала держава). Одну з головних ролей виконав відомий український артист Віктор Жданов (Кіборги, Захар Беркут). Також у фільмі зіграли Олексій Горбунов, Георгій Делієв , Ірина Мельник, Ольга Радчук.

Режисером фільму став Віллен Новак , а знімали стрічку на Одеській кіностудії.

Історія зйомок цікава тим, що здійснити свій задум екранізувати розповідь Євгена Мітька «Тепер я турок, не козак» , опублікований у 1989 році , режисер зміг лише зараз. Ще в 2000 році він зустрівся з автором і той пообіцяв, що зніматиме фільм Віллен Новак .

Історична драма розповідає історію двох сімей, що мешкають у Маріуполі. Юні Фрося (Анастасія Марків) та Льончик (Роланд Мішко) мріють про весілля. Головна перешкода на шляху до щастя – опір отця Фросі (Віктор Жданов) , який вважає неприпустимим поріднитися з євреями. Початок Другої світової війни та життя в окупації змусять героїв фільму багато чого переосмислити.

Tape Запис «Чому я живий» пройшла в Одесі і отримала й Ковалівку Одеської області.

Перемоги українських фільмів на міжнародних фестивалях цієї осені

«Бабин Яр. Контекст» Сергія Лозниці відібрано у шорт-лист номінації «Найкращий документальний фільм» премії European Film Awards. Європейська кіноакадемія оголосить переможців 11 грудня, церемонія нагородження відбудеться у Берліні.

Ще один фільм Сергія Лозниці "Містер Ландсбергіс" про організатора руху за незалежність Литви отримав головний приз на Міжнародному фестивалі документального кіно в Амстердамі (IDFA) .

«Носоріг» Олега Сенцова названий найкращим фільмом Стокгольмського кінофестивалю, а Сергій Філімонов, який зіграв головного героя, —    найкращим актором.

"Цей дощ ніколи не скінчиться" Аліни Горлової нагороджений як найкращий фільм на кінофестивалі в Ірландії.

«Мати апостолів» Зази Буадзе отримав чотири нагороди на Terni Film Festival в Італії: Гран-прі фестивалю, нагороди найкращій актрисі (Наталя Половинка), за найкращий саундтрек (Роман Григоров та Ілля Разумейко) та екуменічного журі Ватикану за єдність різних культур та вірувань. Фільм знято на основі реальних історій матерів, чиї сини воювали за Україну на Донбасі у 2014 році. Головна героїня Софія дізнається, що літак її сина збитий і вирушає на його пошуки.

«Space» Дмитра Томашпольського про перший контакт людей з НЛО, який відбувся у період карантину 2020 року, отримав нагороду BEST DRAMA FEATURE на Austria International Film Festival у Відні та нагороду на Europe Independent Movie Festival за «Найкращий експериментальний фільм». Зйомки фільму проходили за умов самоізоляції учасників творчої групи.

«Соколова» Дар'ї Ткаченко визнано найкращою документальною стрічкою на Swedish International Film Festival 2021 та Multi Dimension Independent Film Festival 2021. Це історія про жінку, чиє життя у Києві руйнується внаслідок пандемії: закривається бізнес, розпадається сім'я і вона залишається одна з двома дітьми.

"Земля Івана" Андрія Лисецького   отримала приз на кінофестивалі студентських та дебютних фільмів "Бастау" у Казахстані. Документальна стрічка розповідає про українського художника Івана Приходька, самоучка, який живе в селі і створює наївне та чесне мистецтво. Раніше фільм «Земля Івана» переміг на Міжнародному фестивалі документальних фільмів про права людини Docudays UA та кінофестивалях Kharkiv MeetDocs.

"What A Bucket" Сергія Пудича переміг у Китаї на незвичайному конкурсі Shanghai 48 hours Film Project. Команди-учасниці мали за 48 годин придумати, зняти та обробити фільм.