"Інвестували у криптовалюту" 3 млн грн: правоохоронці накрили у Києві офіс шахраїв

затримання зловмисників
Затримання зловмисників. Фото: прес-служба Київської міської прокуратури

У Києві затримали сімох учасників злочинної групи, котри обманювали українців та іноземців, обіцяючи інвестувати отримані від них кошти у криптовалюту. Про це повідомляє прес-служба Київської міської прокуратури.

Слідство встановило, що з 2021 року зловмисники через інтернет та соціальні мережі рекламували свої послуги, обіцяючи потенційним клієнтам отримання надприбутків на ринку віртуальних активів — покупки криптовалюти за вигідною ціною та подальший її продаж із прибутком.

Також шахраї пропонували послуги з перепродажу раніше купленого трафіку на вигідніших умовах. Крім того, з інвесторів стягували оплату комісії за нібито подальше виведення зароблених коштів.

Гроші. Фото: прес-служба Київської міської прокуратури

Зловмисники орендували офіс у Києві, створили в ньому call-центр та в соцмережі демонстрували ролики про "успіхи в роботі з інвесторами".

На місці обшуку. Фото: прес-служба Київської міської прокуратури

Мінімальний внесок від клієнта складав 11 тисяч гривень. Але після отримання коштів на електронні гаманці та банківські рахунки ніякі послуги інвесторам/вкладникам не надавалися, обдурених клієнтів блокували, а отримані від них гроші розподілялися між членами групи.

За попередніми даними слендства, зловмисники ошукали десятки громадян, зокрема іноземців, на суму близько 3 млн. гривень.

Організатора схеми, 21-річного мешканця Києва, затримали під час зустрічі із інвестором, який передав йому 400 тисяч гривень.

Під час обшуків у фігурантів вилучили документи, чернові записи, флеш-накопичувачі, мобільні телефони, комп'ютерну техніку.

Організатору та шести його спільникам повідомили про підозру у скоєнні шахрайства в особливо великих розмірах.

Раніше Служба безпеки України викрила у Львові розгалужену мережу нелегальних call-центрів, які використовувалися зловмисниками для присвоєння коштів іноземців на підставі "інвестицій" у фондові та криптовалютні ринки. ділки контактували зі своїми клієнтами через приховані канали IP-телефонії, а жертвами злочинної схеми стали тисячі іноземних вкладників.

У світі також набирає обертів новий вид шахрайства - у довірливих користувачів крадуть криптовалюту за допомогою додатків для знайомств. Останнім часом жертви втратили тисячі доларів. Найбільше від шахрайства страждають власники iPhone. Аферисти використовують програмне забезпечення для розробки програм Apple. Вони отримують контроль над iPhone жертви, маючи можливість повністю керувати ним та встановлювати інші додатки для злому.