Економіка наближається до кінця "супербульбашки": відомий інвестор прогнозує обвал акцій на 50%

Економіка наближається до кінця "супербульбашки": відомий інвестор прогнозує обвал акцій на 50%
Економіка наближається до кінця "супербульбашки": відомий інвестор прогнозує обвал акцій на 50%

Джеремі Грентем, засновник бостонської інвесткомпанії GMO, відомий інвестор, який десятиліттями пророкував ринкові "бульбашки", заявив, що історичний обвал акцій, який він спрогнозував рік тому, продовжується, і навіть втручання Федеральної резервної системи США не може запобігти остаточному падінню акцій майже на 50 %.

Про це пише Bloomberg.

Як вважає Джеремі Грентем, американська економіка наближається до кінця "суперпузиря" на цілій низці ринків, включаючи ринки акцій, облігацій, нерухомості та сировини, що загрожує безпрецедентним падінням добробуту громадян.

"Вперше в історії США ми спостерігаємо одночасне утворення "бульбашок" у всіх основних класах активів", - зазначив Грентем.

І так само, як це було під час краху 1929 року, краху доткомів у 2000 році та фінансової кризи 2008 року, він запевняє, що ця бульбашка лусне, повертаючи індекси до статистичних норм.

За його словами, індекс S&P 500 упав приблизно на 45% від закриття в середу - і на 48% від піку 4 січня - до рівня 2500.

Перші ознаки проблем, на які вказує Грентем, з'явилися у лютому минулого року, коли десятки найспекулятивніших акцій стали падати. Наприклад, Cathie Wood's Ark Innovation  ETF з тих пір впав на 52%.

Крім того, був такий фактор, який Грентем називає   "божевільною поведінкою інвестора", що вказує на "міхур" в останній стадії: акції мемов, шалені покупки брендових електромобілів, зростання «безглуздих криптовалют», таких як Dogecoin, та багатомільйонні ціни на   NFT .

При цьому "супербульбошкою" інвестор називає не лише акції. За його словами, існує також "бульбашка" у облігаціях (вона "найширша і найекстремальніша з усіх, що існували у світовій нерухомості) і "бульбашка" у цінах на сировину, що тільки починає зароджуватися.

"Одна з головних причин, чому я терпіти не можу "супербульбашки" - і чому я обурююся, що Федеральний резерв США та інші фінансові органи допустили їх і сприяли їм. Усі недооцінюють розмір шкоди, яку вони завдадуть, коли лопнуть", - сказав Грентем. 

За словами експерта, падіння загального добробуту в США може становити $35 трлн, якщо ціни на активи повернуться до середніх історичних показників.

Грентем радить виходити з американських акцій і інвестувати в дешевші цінні папери Японії та ринків, що розвиваються, придбати ресурси, які захистять від інфляції, тримати трохи золота і срібла, і накопичувати готівку, яку можна буде використовувати, коли ціни повернуться до більш привабливих значень.

"Так що удачі! Вона нам усім знадобиться", - додав він.

Нагадаємо, згідно зі звітом британського Центру економічних та ділових досліджень (CEBR), у 2022 році обсяг світової економіки вперше перевищить 100 трильйонів доларів США.