Економіка України зросла на 3,3% та повернулася до докризового рівня — KSE Institute

kse institute
KSE Institute. Фото: прес-служба Киевской школы экономики

На українську економіку негативно вплинули хвилі пандемії коронавірусу та світова енергетична криза, але вона зуміла відновитись до рівня 4 кварталу 2019 року. Про це повідомляє аналітичний центр KSE Institute у Київській школі економіки.

"Українська економіка за рік зросла на 3,3% за оцінками KSE Institute на основі оперативної оцінки Держстату з ВВП у четвертому кварталі 2021 року. За даними ДССУ, в останньому кварталі реальний ВВП зріс на 5,9% у річному вирахуванні", — зазначив керівник Центру макроекономічного моделювання KSE Institute Ігор Дейсан.

ВВП на одну особу зріс 4,2%. Порівняно високу динаміку зростання за цим показником Дейсон пояснює зниженням чисельності та відтоком населення.

У середньому за 2021 рік номінальна заробітна плата зросла на 21% – ці темпи випереджали середньорічну інфляцію, яка була лише на рівні 9,4%.

Чинник, який гальмував розвиток ВВП, – це низький інвестиційний попит. Він на 17% нижчий, ніж за відповідний період докризового 2019 року.

"При такому непередбачуваному майбутньому бізнес не схильний освоювати інвестиції", — заявив експерт.

Серед секторів економіки найслабші показники у промисловості. За підсумками року її зростання склало 1,1%, що, зокрема, пов'язано з недокапіталізацією. На промисловість негативно вплинуло падіння харчової галузі на 7%, яке спричинене низьким урожаєм 2020 року.

"Відновлення економіки загалом відбувалося, проте негативне явище — слабкий розвиток промисловості. Натомість споживчий попит та аграрний сектор стали локомотивами відновлення. Якщо говорити про галузь рослинництва, то за нашими оцінками вона зробила близько 1,4% вкладу у зростання ВВП", – резюмував Ігор Дейсон.

За словами викладачки KSE, керівниці проєкту iMoRe Тетяни Тищук, у 4 кварталі 2021 року економіка України повернулася до "докризового рівня", тобто 4 кварталу 2019 року.

"Переживши три світові кризи, ми виявили, що економіка України стала стійкішою, а темпи її відновлення відповідають середнім показникам ЄС", – зазначила вона.

Наразі країна має 30 мільярдів доларів міжнародних резервів — це вдвічі більше, ніж у кризовому 2014 році.

Україна вже фактично не залежить від експорту до Росії – він становить лише 5%.

Нагадаємо, агентство Fitch погіршило прогнози зростання української економіки — експерти стверджують, що валовий внутрішній продукт (ВВП) України в 2022 році знизиться на один відсоток. це пов'язано із уповільненням зростання реальної заробітної плати та приватного споживання, зниження внутрішнього попиту в умовах підвищеного геополітичного ризику та високої ціни на газ.

Експерти одного з провідних рейтингових агентств світу Fitch Ratings також погіршили прогноз діяльності українських державних банків.