Україна за два роки злетіла у рейтингу за індексом соціального прогресу – Мінсоцполітики

Україна посіла 48 місце зі значенням індексу 75,78 серед 168 країн
Міністр соціальноїполітики України Марина Лазебна. Фото: Facebook

2021 року Україна піднялася на 15 позицій у світовому рейтингу за значенням індексу соціального прогресу (Social Progress Index).

Як повідомляє прес-служба Мінсоцполітики, Україна посіла 48 місце зі значенням індексу 75,78 серед 168 країн.

Середнє значення індексу по всіх країнах, що увійшли до дослідження, становить 65,05 балів.

За інформацією міністерства, кількість країн, що входять до перших трьох груп – з дуже високою якістю життя, високою якістю життя та помірно високою якістю життя – скоротилася зі 104 до 78 за два роки.

Це сталося переважно через пандемію, погіршення доступу до необхідних медичних послуг, а також обмеження особистих прав.

Водночас Україна не тільки залишилася в третій групі, а й покращила свої результати на 32 місця (у 2019 році займала 80 місце зі значенням індексу 66,97), випередивши Грузію, Вірменію, Білорусь, Македонію, Чорногорію, Казахстан, Молдову., Росію, Мексику, Перу, Колумбія, Парагвай та інші країни

При цьому у 2018 році Україна опинилася на 64-му рядку за рівнем соціального розвитку серед 146 країн світу. Зазначимо, що у 2017 році Україна також посіла 64 місце, але вже серед 128 країн.

Міністр соціальної політики Марина Лазебна зазначила, що серед 15 країн зі схожим рівнем ВВП на душу населення за паритетом купівельної спроможності Україна за результатами 2021 року посіла 1 місце за значенням цього індексу.

"Високе місце в рейтингу України забезпечили: результативна політика сприяння зайнятості вразливих груп, високий охоплення середньою освітою, доступний мобільний зв'язок та доступна електроенергія, низька смертність від забрудненої води та поганих санітарно-гігієнічних умов, забезпечення рівних можливостей для жінок та чоловіків брати участь у політичному житті, здобувати вищу освіту, захищати майнові права", – розповіла Лазебна.

При цьому глава Мінсоцполітики наголосила, що в Україні ще багато чого належить зробити для добробуту громадян.

"Так, хоча відбувається зростання очікуваної тривалості життя після 60 років, але вона недостатня. Також у нас значно вища передчасна смертність від неінфекційних хвороб та забруднення повітря порівняно з іншими країнами – ми на 157 та 116 місці відповідно серед 168 країн за цими показниками", — заявила Лазебна.

Вона додала, що в Україні також є низькими показники особистої безпеки, висока нерівність у можливості впливати на політичні рішення залежно від рівня соціально-економічного становища, корупція.

"Також слід ще працювати у напрямку забезпечення правосуддя, зменшення дискримінації та збільшення кількості користувачів інтернету", – резюмувала голова Мінсоцполітики.

Нагадаємо, в 2020 році в Україні нестачу їжі відчували 9,8 млн жителів. За даними ЮНІСЕФ, в Україні гостру нестачу їжі відчували 1,1 млн осіб, що на 200 тисяч більше, ніж за попередньої оцінки фонду.