Агентство Fitch погіршило прогнози зростання української економіки

ВВП України у 2022 році впаде порівняно з торішнім серпневим оглядом до 2,9% з 3,9%
Україна знизила свій рейтинг "B" із "позитивного" на "стабільний". Фото: ADB

Валовий внутрішній продукт (ВВП) України у 2022 році знизиться на один відсоток. Про це йдеться в огляді Міжнародного рейтингового агентства Fitch.

Як заявляють аналітики, ВВП України у 2022 році впаде у порівнянні з торішнім серпневим оглядом до 2,9% з 3,9%.

За результатами прогнозу Україна знизила свій рейтинг "B" з "позитивного" на "стабільний".

Експерти вважають, що це пов'язано із уповільненням зростання реальної заробітної плати та приватного споживання, зниження внутрішнього попиту в умовах підвищеного геополітичного ризику та високої ціни на газ.

"Прогнозується, що зростання ВВП прискориться до 3,5% у 2023 році... Інфляція залишиться підвищеною на рівні близько 10% у першій половині 2022 року (за подальшого підвищення облікової ставки НБУ на 200 базисних пунктів до 12%)", - повідомляють в агентстві.

Аналітики вважають, що інфляція на кінець 2022 року в Україні впаде до 7,9% та 5,3% – на кінець 2023 року.

За оцінками Fitch, дефіцит державного бюджету скоротиться цього року до 3,4% ВВП з 3,8% ВВП у минулому, при цьому заходи щодо підвищення податків на 0,5 відсоткових пунктів допоможуть компенсувати поточний тиск на витрати та очікувані субсидії на газ.

Агентство також зазначило зниження держборгу на 9,2% у 2021 році – до 44,3% ВВП (50,2%, включаючи гарантії) – на рівень кінця 2019 року.

"Ми прогнозуємо поступове зниження до 42,2% ВВП на кінець 2023 року, що нижче за прогнозований медіанний показник категорії "В" у 67,6%", – йдеться у звіті.

Крім цього, Fitch очікує прискореного виконання у другому кварталі 2022 року поточної програми фінансування МВФ stand by і повної виплати коштів у розмірі $2,3 млрд, а потім погодження цього року нової програми.

"На нашу думку, продовження взаємодії з МВФ залишатиметься ключем до доступу до зовнішнього фінансування", - наголошується у звіті.

В агентстві також зазначають, що дуже обмежені умови зовнішнього фінансування, ширший дефіцит рахунку поточних операцій та помірний відтік нерезидентів із держпаперів послаблять позицію міжнародних резервів України.

Зокрема, валютні резерви скоротяться на $6 млрд 2022 року - до $25 млрд, що еквівалентно 2,8 місяця поточних зовнішніх платежів, а потім частково відновляться до 3,1 місяця на кінець 2023 року.

"Ми припускаємо, що цього року не буде нового випуску суверенних єврооблігацій", – резюмували у Fitch.

Раніше повідомлялося, що міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгострокові рейтинги ПриватБанку, Ощадбанку, Укрексімбанку і Укргазбанку, що належать державі на рівні "B" з позитивним прогнозом.

Перед цим Fitch Ratings   покращило прогноз   довгострокового рейтингу дефолту емітента в іноземній валюті України зі стабільного до позитивного, визначивши його на рівні "B".

Раніше Світовий банк   підвищив прогноз   зростання валового внутрішнього продукту України у 2021 році з 3% до 3,8%.