Колектив Таврійського університету виступив на підтримку міністра Шкарлета, а позицію НАУКМА назвав політичним тиском

Колектив Таврійського університету виступив на підтримку міністра Шкарлета, а позицію НАУКМА назвав політичним тиском

В університеті зяявили, що “вибори ректора НАУКМА «перетворилися на політичний тиск з метою порушити ЗУ «Про вищу освіту» та основні принципи процедури обрання керівника закладу», переконані в Таврійському університеті”

Колектив Таврійського університету підтримав міністерство освіти на тлі скандалу з виборами ректора Національного університету «Києво-Могилянська академія». 

Там нагадали, що з 2014 року в Україні діє чітка процедура обрання керівників вищого навчального закладу. Вона прописана і затверджена постановою КМУ щодо відкритості, гласності, демократичності та забезпечення рівності прав учасників виборів. 

Втім, вибори ректора НАУКМА «перетворилися на політичний тиск з метою порушити ЗУ «Про вищу освіту» та основні принципи процедури обрання керівника закладу», переконані в Таврійському університеті.

Лист колективу університету за підписом ректора Валерія Бортняка

«Дана ситуація перетворилася на «фарс» і знецінення авторитету держави та в цілому системи вищої освіти, бо порушується загальний принцип «перед Законом усі рівні». 

Суспільство та інші ЗВО не повинні стояти осторонь, чекаючи, поки маніпуляційні механізми тиску будуть працювати на всіх рівнях влади в Україні», - йдеться у документі.

«Колектив нашого університету підтримує діяльність Сергія Шкарлета на посаді міністра освіти і науки України, та певен, що визначені у стратегії розвитку вищої освіти на 2021-2031 роки очікувані результати щодо підвищення престижу викладацької діяльності, підвищення рейтингу українських науковців, досягнення високої якості освіти в Україні під його головуванням будуть досягнуті. 

Усе це дозволяє нам наголосити свою підтримку міністру Сергію Шкарлету», - йдеться у документі.

Нагадаємо, в НаУКМА під час виборів президента з виборчої дільниці  була вкрадена  скринька з бюлетенями. 

Її потім повернули пошкодженою, а ще одну скриньку невідомі залили зеленкою. 

Пропри це, виборчий комітет порахував усі бюлетені і проголосив переможцем виборів Сергія Квіта. У МОН, реагуючи на порушення, видали наказ про нові вибори в НаУКМА. Потім його відкликали за підсумками наради у прем'єр-міністра Дениса Шмигаля.  

Студенти НаУКМА, незважаючи на це, оголосили страйк із вимогою призначити Квіта та звільнити міністра освіти, і за підтримки представників політичних партій  «Голос» та «ЄС», провели пікет КМУ.

Політолог на випускник «Могилянки» Руслан Бортник назвав пікети «банальним використанням студентських мас у політичних цілях», пояснивши, що опоненти влади, яких називають «соросята», у такий спосіб борються за крісло міністра.