Курт Волкер відкриває у Києві Американський університет. Чому там навчатимуть і скільки буде коштує освіта

Курт Волкер відкриває у Києві Американський університет. Чому там навчатимуть і скільки буде коштує освіта

У Києві 3 лютого відкрився Американ Юніверсіті Київ (АЮК) – перший приватний університет в Україні з американськими стандартами освіти. Набір студентів розпочнеться вже у лютому 2022 року.

АЮК працюватиме під егідою Arizona State University (ASU) – одного з найбільших університетів США, де навчається понад 135 тисяч студентів. ASU пропонує студентам бакалавриату 350 варіантів ступенів через розгалужену освітню інфраструктуру, що складається з 17 коледжів та понад 170 міждисциплінарних центрів та інститутів. Також буде доступно більше 400 програм на рівнях бакалавра та магістра.

"АЮК — перший університет такого рівня в Україні, який навчає студентів за американським зразком. Переконаний, що він зробить важливий внесок у демократичний, соціальний та економічний розвиток України. Цей університет — віра в Україну, віра в те, що ця країна має велике майбутнє. Віра в її молодь. Це наша інвестиція в Україну", - зазначив під час презентації університету спеціальний представник США з питань України (2017-2019) та співзасновник АЮК Курт Волкер .

У 2022 році в АЮК будуть доступні магістерські (березень) та бакалаврські (вересень) програми з IT та управління бізнесом. Зокрема, у бакалаврських програмах навчатимуть Business Administration, Global Management, Computer System Engineering, Software Engineering. Магістри отримуватимуть дипломи з Global Management with ap, Software Engineering with ap, Global Management, Software Engineering та Business Analytics. Вартість бакалаврських програм становитиме $8000, а магістерських — $9000.

У майбутньому абітурієнти зможуть навчатися на програмах з інженерії, медицини, архітектури, дизайну та права. При цьому навчання на бакалавраті та в магістратурі вестиметься англійською мовою.

Бюджет АЮК для стипендій на весняні магістерські програми становитиме $150 тисяч, а осінні — $100 тисяч. Буде три види стипендій для студентів-бакалаврів: персональна стипендія (до 10% вартості навчання на перший рік), стипендія за результатом вступної компанії (два види — 10% і 20%), а також партнерська та комерційна стипендії (5% на перший рік). Для студентів-магістрів передбачено персональну, партнерську та комерційну стипендії (5% на перший рік).

Ректором АЮК став доктор філософії з економічних наук (Університет Purdue) Роман Шеремета.

"Я українець, який побудував міжнародну кар'єру в США. І хоча левова частка моїх академічних заслуг має американське коріння, я завжди мріяв, що повернуся в Україну, скористаюся своїм досвідом та знаннями, щоб зробити щось важливе для країни", - додав Шеремета. .

Шеремета також пообіцяв, що шукатиме можливість оплачувати з боку університету все навчання школярам, які здали найкраще в Україні ЗНО і хочуть вступити до Американського університету.

До викладання в АЮК залучено англомовних професорів з різних країн та українських вчених, визнаних світовими рейтингами. Окрім того, серед викладачів будуть і стипендіати програми Fulbright. Нобелівський лауреат з економіки Вернон Сміт і підприємець, який продав стартапів на $4,5 млрд, Стівен Марк Кеге також викладатимуть у виші.

Нагадаємо, у 2021 році лише три українські університети потрапили до рейтингу "ТОП-100 найкращих вузів Європи та Середньої Азії", тоді як у 2020 році їх було чотири.