Кабмін розширив програму встановлення сонячних панелей на будівлях і зупинках на Херсонську область

Фото: МинВОТ

Кабінет міністрів вирішив розширити дію програми соціальної благодійної допомоги прифронтовим громадам Донецької та Луганської областей, яку має фінансувати Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України", на всю територію цих областей, а також на територію Херсонської області.

Відповідне розпорядження було ухвалено на засіданні уряду 12 січня, повідомив у своєму Telegram-каналі депутат Верховної Ради від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко.

Ця програма передбачає в якості пріоритетних напрямків встановлення сонячних електростанцій на дахи та/або фасади житлових будинків та будівель, де розміщені об'єкти соціальної інфраструктури (освіти, охорони здоров'я, культури тощо), правоохоронні органи, органи влади та місцевого самоврядування.

Також передбачено облаштування на базі фотоелектричних модулів освітлення пішохідних переходів, мостів та місць загального використання, зарядних пристроїв для засобів стільникового зв'язку.

Зі слів Гончаренка також можна зробити висновок, що обсяг програми вирішено збільшити до 200 млн грн. При цьому нардеп опублікував лише частину відповідного проєкту документа, в якій про це не йдеться, а сам Кабмін поки що про це рішення не повідомляв.

Зазначимо, що Кабмін прийняв зазначену програму розпорядженням №885 від 15 липня 2020 року, і тоді "Нафтогазу" доручалося витратити на неї до 100 млн грн, передбачивши відповідні витрати у своєму бюджеті на 2020 та 2021 роки.

Наприкінці листопада 2020 року НАК повідомив, що розпочав реалізацію цього проєкту. Наголошувалося, що у його рамках передбачено створення чи відновлення 65 об'єктів інфраструктури у населених пунктах Донецької та Луганської областей, включаючи школи, лікарні, будинки культури, а також КПВВ.

Повідомлялося, що перший етап програми на той момент було реалізовано на КПВВ у місті Щастя Луганської області у новому сервісному центрі. Однак після цього про реалізацію програми держкомпанія не звітувала.

При цьому на початку січня вже 2022 року Міністерство з питань реінтеграції окупованих територій повідомило, що у рамках цієї програми у грудні 2021 року "Нафтогаз" облаштував 11 зупинок транспорту з освітленням, фотоелектричними елементами, а також панелями для заряджання гаджетів. П'ять із них розташовані в Торецьку Донецької області, а шість – у Луганській області (Станічно-Луганська та Шульгінська громади).