Держава не зможе довго підтримувати низькі ціни для населення, - держкомпанія "Гарантований покупець"

Держава не зможе довго підтримувати низькі ціни для населення, - держкомпанія "Гарантований покупець"

Керівник державного підприємства “Гарантований покупець” Андрій Пилипенко заявляє, що хоча система, яка забезпечує низькі ціни на електроенергію для населення, за поточних проблем ринку держава не зможе довго підтримувати низькі ціни на електрику. Про це Пилипенко сказав в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

За його словами, хоча система спецзобов'язання продажу електроенергії населенню за цінами нижчими за ринкові ще працює, незрозуміло як довго виробники зможуть підтримувати її, оскільки для цього потрібна велика сума коштів.

За його словами, зараз на ринку постачання електроенергії населенню спостерігається велика проблема: розрив у розрахунках між постачальниками електрики населенню та виробниками електроенергії дуже великий.

"Енергоатом" заявляє про проблеми зі збором коштів від постачальників електрики населенню, а вони не готові платити першими, хоча деякі з них, наприклад, у західних регіонах збирають достатню кількість коштів. Частина розрахунків закривається шляхом взаємозаліків, однак це не та модель, яка мала бути спочатку.

Пилипенко зазначив, що бачить кілька вирішень цієї проблеми. По-перше, систему можна врятувати вливши до неї гроші ззовні. Другий вихід – повернутися до моделі, яка працювала раніше. Однак у цьому випадку ситуація не покращиться суттєво.

"І третій вихід - найкардинальніший - поміняти на час війни структуру функціонування ринку. Йдеться про єдиного покупця електроенергії та про єдиний центр розрахунків на ринку. Ця модель була представлена ​​учасникам ринку, її обговорювали, але ніхто не готовий на себе брати таку відповідальність. Для багатьох учасників це не прийнятно, вони втрачають певну роль і свободу на ринку, а їм цього не хотілося б", - зазначив топ-менеджер.

Нагадаємо, наприкінці серпня 2021 року за рішенням уряду ціна на електроенергію була знижена 1,68 грн до 1,44 грн/кВт·год, для тих побутових споживачів, які використовують до 250 кВт·год на місяць. При цьому зниження ціни на електрику стали забезпечувати державні підприємства "Енергоатом" та "Укргідроенерго".