Україна домовилася з Угорщиною про гарантоване постачання газу до кінця вересня

Україна домовилася з Угорщиною про гарантоване постачання газу до кінця вересня
Україна та Угорщина вперше пропонують квартальні гарантовані потужності для імпорту газу

Україна гарантовано зможе купувати газ в Угорщини до 30 вересня 2022 року. Про це домовилися Оператор ГТС України та оператор ГТС Угорщини FGSZ.

Як повідомила прес-служба українського оператора ГТС, така домовленість дозволить Україні збільшити можливості для закачування газу на наступний опалювальний сезон.

Нинішня угода передбачає, що замовники послуг можуть забронювати необхідні потужності для імпорту в Україну на квартальних аукціонах. Поки що ця домовленість діє у тестовому режимі.

Водночас оператори вже працюють над запровадженням гарантованих потужностей для імпорту з Угорщини на постійній основі. Планується, що їхній рівень піднімуть до нового можливого максимуму.

"З 1 січня 2022 року ми збільшили гарантовані потужності для імпорту газу до України майже на 30% та відкрили доступ до нових джерел природного газу, в тому числі до СПГ терміналу на о. Крк у Хорватії. Щоб диверсифікувати джерела постачання газу та посилити енергетичну безпеку України, ОГТСУ продовжує роботу над збільшенням гарантованих потужностей для імпорту газу з Угорщини на постійній основі.", - зазначив генеральний директор ВДТСУ Сергій Макогон.

Угода між ВДТСУ та FGSZ дозволяє фізично транспортувати до 8 млн куб. м природного газу на добу (2,9 млрд. куб. м на рік) з Угорщини в Україну. За словами Макогона, цей обсяг газу приблизно дорівнює денній нормі споживання Києвом.