В Україні почали розробляти водневий двигун: робочий зразок представлять до 2023 року

В Україні почали розробляти водневий двигун: робочий зразок представлять до 2023 року

Держпідприємство "Науково-виробничий комплекс газотурбобудування "Зоря-Машпроєкт", яке входить до складу "Укроборонпрому", почало розробляти водневий двигун. Про це 29 грудня повідомила прес-служба "Укроборонпрому".

"Зоря-Машпроєкт" фінансує проєкт повністю за власний рахунок. На даний момент триває процес створення випробувального стенду для розробки дослідних зразків, випробувань та отримання робочих зразків згоряючих камер для газотурбінних двигунів власного виробництва. Цей процес планують завершити у третьому кварталі 2022 року.

До 2023 року ДП має намір виготовити робочий зразок камери згоряння на водневому паливі для газотурбінного двигуна потужністю 25 МВт.

Наступним етапом стане створення стенду електростанції на випробувальному майданчику "Каборга" (Миколаївська область).

Там збираються провести комплекс дослідно-довідкових робіт для серійних та перспективних газотурбінних двигунів власного виробництва на водневому та газоводневому паливі.

Крім того, на цьому майданчику проведуть випробування двигунів перед постачанням потенційному замовнику.

"Вже сьогодні "Зоря-Машпроєкт" працює над тим, щоб знизити залежність від імпорту енергоносіїв. На сьогоднішній день ми робимо це за власні оборотні кошти, втім, сподіваємось, що цей водневий напрямок буде підтриманий і на державному рівні", – прокоментував генеральний директор. "НВКГ "Зоря - Машпроєкт" Олексій Жуковець.

У ДП впевнені, що створення двигунів на екологічному паливі дозволить зміцнити енергетичну незалежність України, зменшити викиди парникових газів та забруднення довкілля.

Перехід до водневої економіки вже розпочався у всіх розвинених країнах світу, Україна не відстає. У 2021 році НАК "Нафтогаз України" та "Укртрансгаз" приєдналися до ініціативи "H2EU+Store" з виробництва "зеленого водню" з відновлюваних джерел енергії та його експорту до країн Європи.

Україна займається розвитком та інших проектів у цій галузі. Зокрема, Європейський банк реконструкції та розвитку та ТОВ "Оператор ГТС України" підписали угоду про співпрацю у просуванні розробки та використання низьковуглецевого водню. Завдання оператора ГТС – підготувати інфраструктуру до декарбонізованих енергетичних ринків майбутнього.