Відреагували на скарги споживачів: НКРЕКУ оштрафувала енергокомпанію Ахметова на 425 тисяч гривень

ДТЕК, Ахметов, штрафи
Компанію зобов'язали врегулювати проблеми у відносинах із усіма споживачами. Фото: Facebook ДТЕК

Компанія "ДТЕК Київські регіональні електромережі", що належить олігарху Рінату Ахметову, отримала два штрафи. Перший у розмірі 255 тисяч гривень, другий – 170 тисяч гривень.

Як повідомила прес-служба Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), регулятор вирішив оштрафувати компанію за системні порушення Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з розподілу електричної енергії.

Про порушення НКРЕКП дізналася внаслідок проведення двох позапланових виїзних перевірок за скаргами споживачів. Інспекції перевірили діяльність компанії за 2015-2021 та 2018-2021 роки.

За результатами цих перевірок встановлено, що ПАТ "ДТЕК Київські регіональні електромережі" допустило численні порушення, зокрема:

  • порушувало терміни надання послуг із приєднання електроустановок 56 замовників до електромереж;
  • порушувало вимоги Кодексу систем розподілу щодо відшкодування коштів та сплати пені за порушення строків надання послуги з приєднання 10 замовникам;
  • не дотримувалися термінів повідомлення про збільшення терміну проектування та повідомлення про закінчення строку надання послуги із приєднання 5 замовникам;
  • порушувало терміни надання технічних умов на стандартне приєднання 3 замовникам;
  • порушило правила обліку електричної енергії споживачам;
  • не дотримувалося показників якості електричної енергії та не надавало компенсації за неналежні послуги з електропостачання 84 споживачам.

Крім виписаних штрафів, регулятор зобов'язав компанію врегулювати проблеми у відносинах з усіма споживачами. Також ПАТ "ДТЕК Київські регіональні електромережі" має привести свою діяльність у відповідність до вимог законодавства.

Про виправлення порушень та всі вжиті заходи компанія має поінформувати НКРЕКУ та її відділ у Київській області.

Що кажуть у ДТЕК

У компанії повідомили, що "ДТЕК Київські регіональні електромережі" дав пояснення НКРЕКУ щодо накладення штрафів. За інформацією прес-служби, компанія виплатила клієнтам компенсації за недотримання показників якості електропостачання.

У компанії зазначили, що кількість запитів на приєднання до електромереж всього за 2021 рік зросла втричі порівняно з 2020 роком і становить понад 25 тисяч.

"Тому ми збільшили на 25% кількість співробітників, які займаються приєднанням нових клієнтів, щоб вчасно виконувати заявки клієнтів. А також запроваджуємо нові сучасні сервіси для спрощення процедури підключення до електромереж", - додали в ДТЕК.

Це вже не перший штраф, накладений на одну із компаній Ахметова. Раніше Національний банк України оштрафував ПАТ "УАСК АСКА", що належать українському олігарху.

У свою чергу генеральний прокурор Ірина Венедиктова повідомила , що державі завдано збитків у мільярди гривень і що вона особисто працюватиме над основними та найбільш резонансними справами. Хоча генпрокурор не назвала прізвище бізнесмена, багато фактів із її заяви свідчать, що йдеться про Ріната Ахметова.

Ймовірно, що хвиля штрафів та інших санкційних заходів може бути пов'язана з протистоянням Ахметова, зокрема медійним та політично, із президентом Володимиром Зеленським, яке до кінця 2021 року лише загострилося.

У ході прес-марафону 26 листопада президент заявив про підготовку початку грудня державного перевороту, до якого хочуть залучити Ахметова.

Ахметов же заявив, що оприлюднена Зеленським інформація про нібито втягування його держперевороту  є "суцільною брехнею" .