Центробанк Росії запропонував заборонити в РФ майнінг та обіг криптовалют

Центробанк Росії запропонував заборонити в РФ майнінг та обіг криптовалют

Центробанк РФ виступив з ініціативою заборони операцій із будь-якими криптовалютами у країні: випуску, звернення, обміну. Про це фінустанова повідомила у спеціальній доповіді "Криптовалюти: тренди, ризики, заходи", яку опубліковано на сайті банку.

У ЦБ заявили, що поширення криптовалют створює "істотні загрози для добробуту російських громадян, стабільності фінансової системи та загрози, пов'язані з обслуговуванням криптовалютами нелегальної діяльності".

Центробанк запропонував також запровадити відповідальність за використання цих коштів на оплату товарів чи послуг. Регулятор пропонує заборонити банкам вкладати свої гроші в криптовалюти та блокувати операції з її продажу та купівлі.

ЦБ планує обговорити з російським ринком, чи підтримує він заборону використання операцій з криптовалютами, і навіть з'ясувати, які проблеми можуть виникнути під час реалізації цих пропозицій.

Джерела Bloomberg повідомили, що підтримати заборону на операції з криптовалютами на території Росії голову Центробанку Ельвіру Набіулліну переконала Федеральна служба безпеки РФ.

Це необхідно, щоб заблокувати перекази опозиційним політикам, активістам та ЗМІ. Робити пожертвування у криптовалютах закликала своїх прихильників, зокрема команда Олексія Навального.

ФСБ лобіювала заборону через те, що платежі у криптовалютах важко відстежити. Обсяг такого ринку в Росії оцінюється в сім трильйонів рублів.

Це вже не перша спроба боротися з криптовалютою. У 2021 році депутати Держдуми Росії розробили законопроєкти, які вводять адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення використання цифрових фінансових активів, цифрової валюти та цифрових прав.

Такі спроби роблять і в інших країнах. У Китаї з 24 вересня 2021 комерційні операції з віртуальними валютами віднесли до незаконної фінансової діяльності з перспективами кримінального переслідування.

Фото: Depositphotos