Почали частіше брати кредити: кількість боргів українців зросла майже на 30% за рік

Почали частіше брати кредити: кількість боргів українців зросла майже на 30% за рік
Потраплення до реєстру боржників тягне за собою низку обмежень. Фото: Depositphotos

У 2021 році кількість нових боргів українців зросла на 1,5 мільйона. Їхня загальна кількість зросла майже на третину (на 29%), повідомляє платформа для роботи з відкритими даними "Опендатабот".

У Єдиному реєстрі боржників найінтенсивніше збільшується кількість боргів фізосіб за кредитами, а також перед компаніями та організаціями. Цей показник зріс на 47%, або на 567 тисяч боргів.

На другому місці за кількістю заборгованостей – комуналка. Число нових боргів українців за ЖКУ зросло на 41%, або на 140 тисяч боргів за 2021 рік. Загалом станом на 1 грудня 2021 року загальна заборгованість за комуналку перевищила 72 мільярди гривень.

Крім того, значно побільшало боргів у справах про адміністративні правопорушення — на 35%, або на 285 тисяч штук.

За кількісним показником лідирують такі категорії:

  • заборгованість перед банками, компаніями та організаціями — понад 1,761 млн боргів (27% від загальної кількості боргів);
  • заборгованість перед державою — понад 1,629 млн боргів (25%);
  • штрафи за порушення ПДР — понад 1,327 млн боргів (20%).

"Потрапляння до реєстру боржників може спричинити низку обмежень, зокрема: заборона на виїзд з країни; блокування коштів на рахунках у банках і заборона відкривати нові рахунки; заборона на продаж та купівлю авто та нерухомості; стягнення заборгованості з усіх офіційних доходів", — попереджають в "Опендатабот".