У МОЗ роз'яснили, як українцям у Польщі отримати безоплатну медичну допомогу

безоплатне лікування, українці у польщі, лікування закордоном

У Міністерстві охорони здоров'я розповіли, як українцям, які прибули у Польщу після 24 лютого 2022 року, скористатися правом на безоплатну медичну допомогу на рівні з громадянами країни. Це право надається всім громадянам України, від неповнолітніх до людей похилого віку. 

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Про це повідомили у МОЗ

Для того, щоб отримати медичну допомогу, потрібно мати такі документи: 

  • закордонний паспорт громадянина України, в якому є позначка про перетин кордону не раніше 24 лютого 2022 року, 
  • якщо ви перетнули кордон без закордонного паспорта - документ, що підтверджує дату перетину польського кордону польськими службами.

Водночас громадяни України, які мають намір залишитися в Польщі на певний період, можуть отримати номер PESEL — аналог українського ідентифікаційного номера, який надає доступ до послуг сфери охорони здоров’я на постійній основі, до соціальної допомоги тощо. 

Для оформлення документа потрібно звернутися до адміністрації будь-якої ґміни (аналог українських об’єднаних територіальних громад, ОТГ) та подати заяву, фото і свої актуальні дані. 

Варто зазначити, що Польща надала українцям безоплатний доступ до медичної допомоги на всіх рівнях:  

  • базова медична допомога — візити до сімейних лікарів, виклик швидкої;
  • спеціалізована амбулаторна допомога;
  • діагностичні дослідження (за направленням лікаря);
  • лікування в стаціонарі;
  • психіатричне лікування;
  • реабілітація (крім курортів);
  • стоматологічні послуги.

Також у МОЗ додали, що знайти медзаклад можна за телефоном безоплатної цілодобової гарячої лінії: 800 190 590. Окрім цього, для пацієнтів з України в Польщі працює спеціальна телеплатформа першого контакту (ТПК) за номером: 800 137 200.  

Нагадаємо, держпідприємство "Документ" завершує заходи з підготовки до початку стаціонарного обслуговування з прийняття матеріалів для оформлення паспортних документів громадянам України, які перебувають у Польщі.