Масові заворушення у Гвінеї-Бісау: президент країни заявив про спробу держперевороту

Президент заявив, що держпереворот могли організувати "люди, які причетні до торгівлі наркотиками"
Президент Гвінеї-Бісау Умару Сісоку Ембало. Фото: Le Journal de l'Afrique

У Гвінеї-Бісау відбулася спроба державного перевороту. Про це повідомив президент країни Умару Сісоку Ембало, повідомляє Reuters.

За словами глави держави, це був не просто переворот, а спроба вбити президента, прем’єр-міністра Нуно Гомеша Набіама та весь Кабінет міністрів.

Ембало зазначив, що держпереворот могли організувати "люди, які причетні до торгівлі наркотиками". Під час нападу, як заявив президент, багато співробітників сил безпеки було вбито.

Він додав, що армія залишилася вірною чинному уряду. Наразі вже проходять арешти.

Водночас, за інформацією Associated Press, 2 лютого біля Палацу уряду на околиці столиці республіки Бісау розпочалася стрілянина. Після чого місцеві відділення банків зачинилися, до міста увійшли урядові танки.

За словами Ембало, стрілянина на вулицях тривала близько п'ятої години.

Після цього, за інформацією ВВС, лідери західноафриканських країн у спільній заяві засудили спробу повалення президента та закликали військових повернутися до казарм.

Також низка ЗМІ повідомляють про загиблих та про те, що солдати нібито затримали президента та міністрів уряду.

Нагадаємо, 24 січня у Буркіна-Фасо військові скинули президента країни Рока Каборе та розпустили уряд.

Каборе було затримано 23 січня солдатами, які взяли під контроль військову базу, а потім увірвалися на територію палацу.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш засудив військовий переворот у Буркіна-Фасо та закликав сторони до переговорів. З аналогічною заявою виступив і Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель.