Дефіцит чіпів надовго: продукцію ключового постачальника напівпровідників Sumco розкупили на замовлення до 2026 року

чіп
Мікропроцесори. Фото: pixabay

Проблема з мікропроцесорами, від якої страждають виробники електроніки, загрожує затягнутися надовго. Про це свідчить заява японської корпорації Sumco, ключового постачальника кремнієвих пластин для напівпровідникової промисловості, яка розпродала свою продукцію до 2026 року, повідомляє Bloomberg.

Sumco отримала замовлення з виробництва пластин на п'ять років наперед, оскільки попит на цю продукцію значно перевищує пропозицію. Це свідчить, що дефіцит галузі може існувати ще довгі роки. Причому 2021 року ціна кремнієвих пластин зросла на 10%.

Японська компанія — одна з небагатьох, що постачають спеціалізовані кремнієві пластини, які необхідні для виробництва мікросхем.

Sumco заявила, що не зможе розширити своє виробництво в 2022 році, незважаючи на високий попит з боку клієнтів, які відчайдушно потребують довгострокового постачання. Вона вже зробила все можливе задля оптимізації наявних виробничих ліній.

У компанії прогнозують, що ціна кремнієвих пластинок продовжить зростати мінімум до 2024 року.

Нагадаємо, через дефіцит чіпів вже постраждали багато відомих виробників. Акції Sony впали приблизно на 13% з початку фінансового 2021 року, який закінчується у березні, при цьому вартість компанії знизилася на 25,71 млрд доларів. Основна причина в тому, що японський гігант скоротив план продажів ігрових приставок PS5 на весь рік з 14,8 млн до 11,5 млн штук. Причиною стала нестача чіпів.

ЗМІ повідомляють також, що через дефіцит напівпровідникових компонентів компанія Tesla нібито вирішила видалити один із двох електронних блоків управління, які зазвичай встановлюються на кермові тяги деяких китайських автомобілів Model 3 та Model Y.