Дефіцит чіпів загостриться: заводи Western Digital та Kioxia призупинили виробництво

накопичувач
Накопичувач Western Digital Фото: i2hard.ru

Підприємства Kioxia Holdings Corp. та Western Digital змушені зупинити заводи з виробництва чіпів NAND, що знаходяться в японських містах Йоккаїті та Китакамі. Це сталося через забруднення реактивів, що використовуються в технологічному процесі, повідомляє Wall Street Journal.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Внаслідок пригоди Western Digital і Kioxia недопоставлять на ринок значну кількість флеш-пам'яті. Забруднення сировини призвело до списання у шлюб великих обсягів готової продукції та до зупинки виробничого циклу. За оцінкою Western Digital буде недопоставлено мінімум 6,5 млн Тбайт флеш-пам'яті.

Це не дозволить зробити 13% обсягу чіпів NAND, які ці компанії планували випустити у першому кварталі.

Галузеві аналітики зазначають, що це неминуче призведе до подорожчання такої продукції на 5-10%. Причому до події звучали прогнози, що на ринку флеш-пам'яті протягом року буде невеликий надлишок пропозиції, а середня ціна чіпів NAND поступово знижуватиметься.

Сукупна ринкова частка Western Digital та Kioxia на ринку NAND становить 32,5%. Основний обсяг флеш-пам'яті, що поставляється цими компаніями, використовується у накопичувачах SSD та eMMC. Мікросхеми, що випускаються на заводах у Японії, необхідні при виробництві смартфонів, комп'ютерів та серверів.

В результаті критична ситуація з нестачею мікропроцесорів у різних галузях промисловості може ще більше посилитися.

Нагадаємо, через дефіцит чіпів вже постраждали багато відомих виробників. ЗМІ повідомляють, що через брак напівпровідникових компонентів компанія Tesla нібито вирішила видалити один із двох електронних блоків управління, які зазвичай встановлюються на кермові тяги деяких китайських автомобілів Model 3 та Model Y.

Водночас акції Sony впали приблизно на 13% з початку фінансового 2021 року, який закінчується у березні, при цьому вартість компанії знизилася на 25,71 млрд доларів. Основна причина в тому, що японський гігант скоротив план продажів ігрових приставок PS5 на весь рік з 14,8 млн до 11,5 млн штук. Причиною стала нестача чіпів.