"Метінвест" заплатив у 6 разів більше податків на прибуток, ніж у 2020 році: "Сприятлива ринкова ситуація"

Найбільші виплати до бюджетів надійшли з податку на прибуток
2021 рік став рекордним за сумою сплачених податків за всю історію існування "Метінвесту". Фото: metinvest.tilda.ws/

У 2021 році група "Метінвест" з урахуванням асоційованих компаній та спільних підприємств перерахувала до бюджетів усіх рівнів в Україні 52,7 млрд грн податків та зборів, що у 2,4 рази більше, ніж у 2020 році.

Як повідомляє прес-служба групи, найбільші виплати до бюджетів надійшли з податку на прибуток.

Так, минулого року українські підприємства "Метінвесту" разом з асоційованими та спільними підприємствами поповнили державний та місцеві бюджети на майже 33 млрд грн, що більш ніж у шість разів перевищує позаторічний показник.

Друга за величиною сума платежів – єдиний соціальний внесок, виплати якого 2021 року зросли на 10% порівняно з 2020 роком – до 5,7 млрд грн.

На третьому місці серед найбільших відрахувань – податку доходи фізичних осіб. У 2021 році підприємства "Метінвесту" сплатили до держскарбниці 5,2 млрд грн, що на 11% перевищує аналогічні показники 2020 року.

У той же час плата за користування надрами зросла на третину до позаминулого року – до 2,9 млрд грн.

Крім цього, суттєвими джерелами наповнення державного та місцевих бюджетів в Україні у 2021 році стали екологічний податок – 894 млн. грн. та плата за землю – 857 млн. грн.

За словами гендиректора компанії Юрія Риженкова, минулий рік став рекордним за сумою сплачених податків за всю історію існування "Метінвесту".

"Цьому сприяли сприятлива ринкова ситуація та підвищення операційної ефективності компанії. Як один із найбільших платників податків у країні ми раді зробити свій внесок у підтримку економіки країни, здоров'я та добробуту українців під час пандемії коронавірусу", – заявив Риженков.

У 2020 році "Метінвест" збільшив виплату податків та зборів на 5% порівняно з 2019 роком – до 22,1 млрд грн. При цьому за 15 років роботи Група перерахувала до бюджетів усіх рівнів 165 млрд грн.

На початку поширення коронавірусу "Метінвест" відмовився від податкових канікул, наданих бізнесу. Сума податків, виплачених підприємствами Групи до місцевих бюджетів у пільговий період, перевищила 50 млн грн (податок на землю та податок на нерухомість).

Нагадаємо, за результатами 2021 року група "Метінвест" увійшла рейтинг "Топ-50 найкращих компаній України", який склав журнал "Влада та гроші".

Компанія "Метінвест" перемогла у номінації "Вибір експертного журі".

Раніше повідомлялося, що "Метінвест" готується до виробництва екологічно чистої сталі. Компанія планує створити вуглецево-нейтральну металургію в Україні.