25 найщедріших американських філантропів передали на благодійність $200 мільярдів за 2021 рік

25 найщедріших американських філантропів передали на благодійність $200 мільярдів за 2021 рік

Рейтинг найголовніших філантропів США, складений американським Forbes, очолили Уоррен Баффет, Білл та Мелінда Гейтс та Джордж Сорос. З новачків у списку 25 найщедріших мільйонерів - Джефф Безос.

$169 млрд -   таку суму перерахували учасники рейтингу за життя на філантропічні проекти.   У 2021 році   пожертвування склали   $200 млрд.

Найбільший благодійний внесок у 4,1 млрд зробив минулого року лідер рейтингу Уоррен Баффет, власник Berkshire Hathaway. Більшість коштів надійшла до Фонду Білла та Мелінди Гейтс, з якими він партнерує як філантроп багато років. Гроші   пішли на проекти у охороні здоров'я, у тому числі на дослідження Covid-19, а також на ініціативи щодо подолання бідності. Статки Баффета оцінюються в $115,6 млрд, а пожертвування за все життя $46,1 млрд.

У сфері благодійності Баффет відомий ще й тим, що у 2010 році разом із Біллом та Меліндою Гейтс ініціював компанію «Клятви дарування» (The Giving Pledge). Сам Баффет пообіцяв віддати на благодійність 99% статків. Приклад ініціаторів наслідували понад 200 мільярдерів з 23 країн, які пообіцяли віддати на філантропічні проекти не менше 50% свого капіталу, серед них і український бізнесмен Віктор Пінчук.

Другу за величиною суму $2,7 млрд цього року передала на благодійні проекти колишня дружина Джеффа Безоса Маккензі Скотт (5 місце в рейтингу). Кошти отримали 286 «високоефективних» проектів, таких як Children's Defense Fund та Національна рада некомерційних організацій. А у грудні вона написала у блозі, що провела ще один раунд пожертвувань, але не повідомила на яку суму. Статки Маккензі Скотт оцінюються в $53,5 млрд, пожертвування за все життя - $8,61 млрд.

Марк Цукерберг та Прісцілла Чан. Фото: www.facebook.com/zuck

Серед найбільших благодійних внесків, які були обіцяні у 2021 році.   $3,4 млрд. Таку суму мають намір пожертвувати генеральний директор Meta Platforms (раніше Facebook) Марк Цукерберг та його дружина, Прісцілла Чан, лікар , на десятирічну ініціативу на вимірювання та аналіз біологічних процесів в організмі людини. Для цього вони створять інститут передової біомедичної візуалізації та центр у Гарварді з роботи зі штучним інтелектом та машинним навчанням. З 2015 року вони вже перерахували $3 млрд на благодійні та правозахисні проекти своєї організації Chan Zuckerberg Initiative. Статки Цукерберга оцінюються в $112,8 млрд, пожертвування за все життя в $3 млрд.

З нових осіб, які потрапили в топ філантропів -   співзасновник Facebook Дастін Московіц та його дружина Карі Туна, а також Джефф Безос, який зайнявся філантропією відколи пішов з посади генерального директора Amazon у липні і перерахував на благодійність $1 млрд.

Звичайно, ведучи бізнес на ринках, що знаходяться на підйомі, легше роздавати мільярди, зазначають упорядники рейтингу. 25 філантропів у 2021 році стали на $150 млрд (на 18%) багатшими, ніж рік тому. Їхній сукупний капітал склав $1,1 трильйона.

Сімнадцять із них підписали «Клятву дарування» (The Giving Pledge), пообіцявши пожертвувати принаймні половину свого статку на благодійність протягом свого життя або після смерті.

Поки що такої мети досягли лише двоє: Джордж Сорос (який не підписував The Giving Pledge)   і Чак Фіні .

У квітні 2021 року Сорос (3 місце у рейтингу) пообіцяв передати $500 млн невеликому коледжу вільних мистецтв, де навчаються 2400 студентів. Усього ж сума його пожертвувань склала $18,1 млрд. Станом Сороса оцінюється в $8,6 млрд.

Колишній мільярдер, співзасновник мережі роздрібних магазинів Duty Free Shoppers Чак Фіні (6 місце) здійснив ідею, яку він назвав «Віддавати за життя». Сума його пожертв становить $8 млрд, а статки на сьогодні оцінюють у менш ніж $2 млн.

Що ж до інших щедрих американських філантропів, то майже дві третини ще не віддали навіть чверть свого багатства, зазначають автори рейтингу. А це означає, що найближчими роками благодійні організації продовжать отримати чималі суми пожертвувань.