Колишню дружину Джефа Безоса визнано найвпливовішою жінкою світу за версією Forbes

Колишню дружину Джефа Безоса визнано найвпливовішою жінкою світу за версією Forbes

У рейтингу найвпливовіших жінок за версією американського журналу Forbes уперше за 11 років змінився лідер. Склала повноваження канцлера Ангела Меркель залишила список. А перше місце займає Маккензі Скотт – колишня дружина засновника компанії Amazon Джеффа Безоса, а також філантропка, письменниця та третя найбагатша жінка світу. Українок у рейтингу немає.

Американський журнал Forbes опублікував рейтинг 100 найвпливовіших жінок планети. У цьому списку представниці 30 країн та територій, які займаються фінансами, технологіями, політикою, спортом, благодійністю та сферою культури.

Рейтинг очолила колишня дружина засновника Amazon та одна з найбагатших жінок світу Маккензі Скотт. На перше місце Forbes поставив її за благодійну діяльність. Вона отримала чверть акцій Amazon Безоса внаслідок процесу розлучення. Її капітал зараз оцінюється приблизно в 60 млрд доларів.

До цього року лідер рейтингу найвпливовіших жінок світу не змінювався з 2011 року, коли Ангела Меркель посіла перше місце замість першої леді США Мішель Обами. З того часу Меркель, яка керувала Німеччиною понад 15 років, беззмінно очолювала список 10 років. Цього року вона склала повноваження канцлера та залишила рейтинг впливових жінок.

Друге місце у рейтингу посіла віце-президент США Камала Харріс. Вона стала першою жінкою, першою чорношкірою американкою та першою американкою азіатського походження, яка опинилася на цій посаді.

Третє місце журнал Forbes віддав голові Європейського центрального банку Крістіні Лаґард. Вона перша жінка на цій посаді, а також свого часу (2011-2019 роки) була першою жінкою на посаді голови Міжнародного валютного фонду.

Виконавчий директор компанії General Motors та перша жінка на цій посаді Мері Барра на четвертому місці рейтингу. Весною 2020 року вона змістила виробничі лінії GM, щоб допомогти Ventec Life Systems виробляти критично необхідні апарати штучної вентиляції легень.

Американська бізнес-вумен та філантропка, співзасновниця благодійного фонду Мелінда Гейтс (і колишня дружина Білла Гейтса) на п'ятому місці рейтингу. Своєю місією вона називає допомогу людям вести здорове та продуктивне життя, а також присвятила більшу частину своєї роботи правам жінок та дівчаток.

У цьогорічному рейтингу є і дебютантка — нова президент Танзанії Самія Сулуху Хасан, яка почала боротися в країні з коронавірусом, адже її попередник взагалі заперечував його існування.

До рейтингу також увійшли телеведуча Опра Вінфрі (23-е місце), співачки Ріанна (68-е) та Тейлор Свіфт (78-і), актриса та засновник продюсерської фірми Hello Sunshine Різ Уізерспун (74-е), співзасновник сервісу генетичного тестування 23 та екс-дружина співзасновника Google Сергія Бріна Анна Войжитськи (90-ті).

Королева Великобританії Єлизавета II втратила 24 позиції і опустилася на 70-е місце через скорочення кількості публічних виступів та репутаційних втрат на тлі скандалів у королівській сім'ї, включаючи звинувачення у расизмі з боку Меган Маркл, пише американський Forbes.

Замикає рейтинг колишня співробітниця Facebook Френсіс Хауген, яка виступила в сенаті США, звинувативши соцмережу в тому, що вона свідомо маніпулює користувачами, розповсюджує дезінформацію, сіє ворожнечу та підриває демократичні цінності США.

Українок у рейтингу журналу Forbes немає.

Журнал Forbes також назвав головну тезу, яка лежить в основі списку: недостатньо мати гроші чи владу, людина має щось робити зі своїм станом, голосом чи платформою. У цьогорічному рейтингу більше жінок, які досягли успіху в топ-менеджменті: серед 100 жінок списку 40 — керівниці (найбільший показник з 2015 року), які контролюють рекордний дохід у $3,3 трильйона.

Нагадаємо, засновник Tesla та SpaceX Ілон Маск став найбагатшою людиною за всю історію рейтингів Forbes.