НБУ курс:

USD

41,09

-0,00

EUR

45,59

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,35

41,30

EUR

45,95

45,80

Що дивитися в лютому: нова драма від Альмодовара, "Носоріг" Сєнцова та історія Uber

Що дивитися в лютому: нова драма від Альмодовара, "Носоріг" Сєнцова та історія Uber

З моменту запуску програми "єПідтримка" вакцинованим українцям виплатили близько 7 млрд грн, з яких вони вже витратили близько 1,5 млрд грн. Але якщо в перші дні на ці гроші активно купували книги, то останнім часом пріоритети населення змінилися — вже 386 млн грн "пішли" в кінотеатри. Враховуючи, що президент Володимир Зеленський пообіцяв ще по 500 грн кожному за бустерне щеплення, тренд у найближчому майбутньому може лише посилитись. Тому кореспондент Delo.ua Ілля Требор зібрав головні кінотеатральні прем'єри лютого, а також список найцікавіших серіалів, які можна переглянути в останній місяць зими

Альмодовар, пригоди Натана Дрейка та "Смерть на Нілі"

Почати місяць можна буде з нового фільму Педро Альмодовара "Паралельні матері" - на великі екрани він вийде 3 лютого. Культовий режисер задумав стрічку майже десять років тому і цього разу розповідає історію двох жінок, які стають матерями одного дня. "Паралельні матері" відкривали 78-й Венеціанський міжнародний кінофестиваль, на якому йому дев'ять хвилин аплодувала публіка.

Навіщо дивитись? По-перше, це фільм Альмодовара. За ним давно закріпилася слава екстравагантного, але чуттєвого режисера, драми якого здатні зворушити найсуворіших сухарів, а комедії розсмішити навіть людей без почуття гумору. По-друге, критики одностайно хвалять гру незмінної музи Альмодовара Пенелопи Крус. Для дуету це вже восьмий спільний проект. Нарешті "Паралельні матері" можуть похвалитися не лише Кубком Вольпі Венеціанського кінофестивалю за найкращу жіночу роль та премією Національного товариства кінокритиків США, а й високими оцінками глядачів. Поточний рейтинг фільму на Rotten Tomatoes – 97%, а Metacritic – 87%.

Через тиждень після Альмодовара, 10 лютого, у кінотеатрах вийдуть одразу два блокбастери. Першим стане екранізація культової пригодницької гри "Uncharted". Головний герой фільму – талісман ігрової приставки PlayStation 3 Натан Дрейк. Авантюрист, шукач пригод, якого журнал Empire вніс до списку найбільших персонажів комп'ютерних ігор. Фільм розповість про те, як Дрейк та його головний супротивник Віктор «Саллі» Салліван стають вірними союзниками, щоб відкрити завісу над однією з найбільших таємниць в історії людства.

Навіщо дивитись? Ігрова тетралогія Uncharted по праву вважається правонаступницею авантюрного духу Індіани Джонса. Захоплюючі погоні, злодії, що запам'ятовуються, винахідливий головний герой і таємничі скарби — атрибути, без яких пригодницький жанр ніколи б не відбувся. Судячи з трейлерів, режисерові Рубену Флейшеру вдалося впіймати цю атмосферу, а Том Холланд, який стрімко набуває слави одного з головних акторів нового покоління, чудово вжився в ролі Дрейка.

Другою цікавою прем'єрою стане "Смерть на Нілі" - екранізація класичного роману Агати Крісті у жанрі детективної драми від англійського режисера Кеннета Брани. Це продовження фільму 2017 року «Вбивство у Східному експресі», який також поставив Брана. Він, до речі, знову виконає роль неповторного бельгійського детектива Еркюля Пуаро. Сюжет картини мало чим відрізняється від книжкового: на круїзному теплоході "Карнак" вбивають одного з пасажирів. Тепер Пуаро зобов'язаний з'ясувати, хто з його супутників убивця.

Навіщо дивитись? Хоча сюжет давно відомий і шанувальники Агати Крісті чудово знають, хто ж убив нещасного на теплоході, цікаво, як Брана, з властивою йому театральною майстерністю, нагнітає інтригу та плете з підозр справжню англійську драму. Крім того, на користь фільму говорить і акторський склад: Галь Гадот, Летіша Райт, Армі Хаммер та інші.

Потішить у лютому і Netflix. Особливо залишаться задоволені шанувальники творчості американського репера Каньє Уеста – про нього на найбільшому стрімінговому сервісі у світі 16 лютого вийде документальний фільм "Jeen-Yuhs ", який фактично знімали 21 рік. Фільм розповість про шлях репера з перших його днів до президентських перегонів у 2020 році. Документалку зняв режисерський дует Куді та Чіке, які раніше знімали для Каньє кліпи Through the Wire та Jesus Walks.

Навіщо дивитись? По-перше, Каньє Вест на сьогоднішній день є однією з ікон реп-культури, а "Jeen-Yuhs" стане подорожчю, що запам'ятовується, по його життю — творці документального кіно обробили кілька сотень відеокасет. По-друге, довкола цієї стрічки вже назріває невеликий скандал. Уест вимагає у Netflix доступу до редагування фінальної версії документального фільму про себе, оскільки боїться, що його образ перекрутять. По-третє, у музиканта незабаром вийде друга частина його масштабного альбому Donda і картина – чудовий спосіб ознайомитись з історією людини перед гучним релізом.

Вже 17 лютого на екрани кінотеатрів вийде кримінальна драма "Носоріг" українського режисера Олега Сенцова. Прем'єра другої повнометражної роботи Сенцова відбулася на 78-му Венеціанському кінофестивалі в офіційній конкурсній програмі "Горизонти". Картина, яка була визнана найкращою на Стокгольмському міжнародному кінофестивалі, заснована на реальних подіях 90-х у нашій країні. Головний герой на прізвисько Носоріг потрапляє у кримінальний світ і починає свій кривавий шлях, який приведе його зовсім не туди, куди він очікував.

Навіщо дивитись? Сєнцов у своєму першому після визволення з російського полону фільмі деконструює українську історію дев'яностих, докладно передаючи атмосферу Кривого Рогу, Львова та Києва на той час. До того ж, це великий український фільм, якому потрібна підтримка вітчизняного глядача.

Секс-скандал Памели Андерсон та кінець історії Єви

У плані серіалів місяць розпочнеться з біографічного міні-серіалу "Пем та Томмі". Історія про спільне життя барабанщика рок-групи Mötley Crüe Томмі Лі та секс-ідола дев'яностих Памели Андерсон вийде на стрімінговому сервісі Hulu 2 лютого і складатиметься з 8 епізодів. Історія сфокусується на періоді їхніх стосунків після витоку та публікації їхнього скандально відомого секс-відео.

Навіщо дивитись? Історія відносин Пем і Томмі — один із заключних акордів справжнього рок-н-рольного життя зірок, яке автори серіалу називають "найбільшою історією кохання, яке колись продавалося". При цьому шоу вже 85% свіжості на агрегаторі Rotten Tomatoes. Більшість критиків виявилися щедрими на компліменти акторській грі Лілі Джеймс, яка, за їхніми словами, "надає цьому брудному опусу серця".

Буквально наступного дня, 3 лютого, на стрімінг HBO Max вийде другий сезон фантастичної драми "Виховані вовками". Нагадаємо, це перша серіальна робота легендарного режисера Рідлі Скотта. Шоу розповідає про недалеке майбутнє, в якому людство влаштувало масштабну війну на релігійному ґрунті. В результаті глобального катаклізму два андроїди - Мати і Батько - відправляють із людськими ембріонами на далеку планету. Там люди мають відродитися.

Навіщо дивитись? Рідлі Скотт переніс у серіал усі теми, над якими десятиліттями працював у своїх фільмах — цінність людського та штучного життя, місце релігії у майбутньому людини та перші контакти землян з іншими цивілізаціями. Приправлені солідними бюджетами HBO, всі ці атрибути перетворилися на оригінальний роздум про те, що ж з нами буде.

На Netflix 11 лютого вийде драма " Винайдена Ганна", заснована на статті журналістки Джесікі Пресслер в New York Magazine "Як Анна Делві обдурила тусовщиків Нью-Йорка". Серіал розповість історію німкені російського походження Ганни Сорокіної, масштабне шахрайство якої розкрилося у 2017 році. Будучи звичайнісінькою дівчиною, Ганна роками видавала себе за багату спадкоємницю з Німеччини. Це дозволило їй обманювати заможних американських друзів, жити у дорогих готелях та виманити у знайомих близько $275 тисяч.

Навіщо дивитись? Анна Делві — приклад того, як за допомогою добре підвішеної мови, феноменального нахабства та цинічного підходу можна роками прикидатися частиною світової еліти. Cюжет, написаний самим життям, сам проситься щоб його екранізували. Цей факт не стала ігнорувати Шонда Раймс, одна з найвпливовіших авторок серіалів сучасності.

У передостанній день лютого, 27 числа, вийдуть одночасно два цікаві серіали. Перший - "Super Pumped: Битва за Uber" від телеканалу Showtime. Він розповість про главу Uber Тревіса Каланік, створення одного з найбільш успішних сервісів по виклику таксі у світі і скандальний догляд Каланіка з компанії. В основу шоу лягла однойменна книга журналіста The New York Times Майка Айзека, а над ним працюють автори іншого відомого серіалу про бізнес — «Мільярди».

Навіщо дивитись? Серіали про те, як створювалися найбільші підприємства у світі, останніми роками набирають особливої популярності, а завдяки цьому їх приходять робити найкреативніші з кіносправ. Крім цього, варто відзначити акторський склад Super Pumped: Битва за Uber. Головні ролі тут зіграють Джозеф Гордон-Левітт та Ума Турман.

Нарешті закінчити місяць можна буде четвертим та останнім сезоном комедійного трилера "Вбиваючи Єву". Вийде на BBC America. Нагадаємо, що історія розповідає про протистояння психопатки-вбивці Вілланель (Джоді Комер) та чарівної британської розвідниці Єви Полластрі (Сандра О). Сам серіал ґрунтується на серії популярних шпигунських романів Люка Дженнінгса.

Навіщо дивитись? Дует Сандри О та Джоді Кормер багато критиків називають одним з найбільш привабливих на малих екранах за останні роки. Цього разу їхня історія завершиться, і останнім трейлером шоу його творці натякають: сезон стане гідним закінченням історії взаємин двох героїнь.