Австралія закликала громадян терміново залишити Україну та евакуює родини співробітників посольства

Здание посольств Австралии и Канады в Киеве. Фото: Википедия
Будівля посольств Австралії та Канади. Фото: Вікіпедія

Уряд Австралії рекомендував своїм громадянам в Україні виїхати з неї через підвищений ризик збройного конфлікту, а також евакуює членів сімей австралійських дипломатів, які перебувають у Києві, передає місцеве видання The Sydney Morning Herald.

Зазначається, що 21:15 у понеділок (9:15 за Києвом) федеральний уряд виступив із попередженням про те, що в Україну їздити не варто. Воно також порадило австралійцям, які вже перебувають в Україні, негайно залишити країну, оскільки рейси з неї незабаром можуть бути змінені або скасовані.

"Консульські послуги та наша здатність надавати консульську допомогу австралійцям можуть бути обмежені через місцеві обставини", — заявили в уряді. Також влада повідомила, що члени сімей австралійських дипломатів планують залишити Київ.

Видання вказує, що, за оцінками українських джерел, в Україні проживає близько 1,4 тисячі австралійців, проте водночас австралійська влада не підтверджує цю цифру.

Зазначимо, що ще 21 січня в австралійському посольстві в Києві повідомили, що "в якості екстреного заходу у відповідь на проблеми, що зберігаються з безпекою" МЗС країни відкриває портал реєстрації для громадян Австралії та їх найближчих родичів в Україні, де вони можуть залишити свої контактні дані та інформацію про місцезнаходження. Також дипломати закликали австралійців підготуватись на випадок виникнення необхідності виїзду з України через погіршення ситуації.

Нагадаємо, що раніше посольство США в Україні оголосило, що Держдепартамент дозволив добровільний від'їзд його співробітників, а також розпорядився обов'язково вивезти родичів співробітників.

Українське Міністерство закордонних справ назвало цей крок "передчасним" та заявило, що кардинальних змін у ситуації з безпекою останнім часом не відбулося, щоб приймати такі рішення.

Великобританія ж, за даними ВВС, також почала відкликати співробітників свого посольства в Україні на тлі попереджень про можливе російське вторгнення.

Водночас верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель заявляє, що ЄС "не збирається робити те саме, що США, оскільки не бачить для цього якихось конкретних причин", поки ведуться переговори з Росією.