"Було очевидно, що посада голови "Нафтогазу" спричинить судові розгляди", — Коболєв

коболєв
Андрій Коболєв. Фото: Facebook Коболєва

Обшук ДБР у колишнього глави "Нафтогазу" Андрія Коболєва були пов'язані з розслідуванням розкрадання газу на 2,2 млрд грн, але сам екскерівник компанії в інтерв'ю Forbes заявив, що причиною була спроба перекласти   відповідальність за провали у роботі.

Коболєв висловив припущення, що цю справу не доводитимуть до суду.

"Я пов'язую спроби переслідування, обшуків та залякування виключно з бажанням створити димову завісу, перекласти відповідальність за провали в "Нафтогазі" після мого звільнення на попередників",  сказав Коболєв.

Він також заявив, що компанія давно перетворюється на банкрута і знову просить гроші з держбюджету.

"Давайте почекаємо фінансових результатів за весь 2021 рік і порівняємо з 2020-м. Особливо в частині головного показника ефективності роботи держкомпанії – грошових розрахункыв з бюджетом та іншими держкомпаніями. Тоді стане ясно – "Нафтогаз" наповнює держбюджет або проїдає його",  прокоментував колишній. топ-чиновник інформацію про те, що у третьому кварталі 2021 року компанія показала прибуток у 2,5 мільярда гривень.

Коболєв також розкритикував новий контракт "Нафтогазу" з облгазами бізнесмена Дмитра Фірташа.

"У жовтні 2021 року вже за новим контрактом газзбути групи Фірташа відібрали на 140 млн кубометрів газу більше, ніж було закладено у контракті, підписаному при мені",  сказав Коболєв.  

Нагадаємо, 1 лютого 2022 року ГБР провело обшуки у Коболєва у справі про незаконне відчуження у 2020 році 305 млн кубометрів газу на 2,2 млрд грн. При цьому акціонери ПрАТ "Укренергозбут" повернули контроль над компанією та вимагають повернення відчуженого у 2020 році природного газу.

Коболєв очолював "Нафтогаз" понад сім років, з 26 березня 2014 року до 28 квітня 2021 року, і був звільнений. США опосередковано розкритикували це звільнення, давши зрозуміти, що воно, на їхню думку, демонструє неповагу до корпоративного управління.