ДБР проводить обшуки у Коболєва: розслідує розкрадання газу на 2,2 млрд грн

Андрей Коболев. Фото: пресс-служба форума "Украина 30"
Андрій Коболєв. Фото: пресслужба форуму "Україна 30"

Державне бюро розслідувань проводить обшуки у колишнього голови правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Андрія Коболєва. Про це свідчить повідомлення ДБР.

Зазначається, що обшуки проводяться у колишнього керівництва "Нафтогазу", в офісі компанії "Укртрансгаз", а також керівників певних приватних підприємств. Слідчі дії проводяться у справі про незаконне відчуження у 2020 році 305 млн кубометрів газу на 2,2 млрд грн посадовцями цих структур.

"Слідством перевіряється інформація щодо правомірності повернення «Нафтогазом України» боргу комерційним структурам, що виник понад двадцять років тому", - йдеться у повідомленні

ДБР вважає, що керівництво НАК за зверненням "Укртрансгаза" погодило документи щодо укладання мирової угоди з комерційними структурами без належних повноважень та підстав.

Враховуючи рішення керівництва держкомпанії, Господарський суд Києва затвердив мирову угоду, що дозволило наприкінці 2020 року вивести із власності держави 305 млн кубометрів газу.

Крім того, встановлено, що глава "Нафтогазу" схвалив мирові угоди без узгодження із наглядовою радою НАК. За висновками експертів, сума підтверджених збитків становить 2,182 млрд грн.

Нагадаємо, що Коболєв очолював "Нафтогаз" понад сім років з 26 березня 2014 року і був звільнений 28 квітня 2021 року.

У відповідь Європейський Союз, Європейський банк реконструкції та розвитку, Європейський інвестиційний банк, Світовий банк та Міжнародна фінансова корпорація виступили із спільною заявою, в якій висловили невдоволення тим, як був звільнений Коболєв, і заявили, що сподіваються, що влада України одумається і "підтвердить" відданість реформам".

США також опосередковано розкритикували звільнення Коболєва, давши зрозуміти, що воно, на їхню думку, демонструє неповагу до корпоративного управління.

На місце Коболєва зі скандалом було призначено Юрія Вітренка — колишнього виконавчого директора "Нафтогазу", який конфліктував з Коболєвим на той момент уже більше року, а останні місяці перед цим обіймав посаду виконувача обов'язків міністра енергетики. Причому ще 12 лютого 2021 року саме Вітренко запропонував прем'єр-міністру Денису Шмигалю негайно звільнити Коболєва.

Нацагентство із запобігання корупції заявило про незаконність цього призначення Вітренка, побачивши в цьому конфлікт інтересів, і в червні видало припис розірвати з ним контракт, за що також виступила голова наглядової ради "Нафтогазу України" Клер Споттісвуд.

Проте за кілька днів Окружний адміністративний суд Києва зупинив дію цього припису. Вітренко зрештою залишився на чолі "Нафтогазу", а у вересні Кабінет міністрів змінив склад наглядової ради НАК.