Лукашенко заявив, що Україна вирішила відмовитись від білоруських калійних добрив

Александр Лукашенко. Фото: БЕЛТА
Олександр Лукашенко Фото: БЕЛТА

Нелегітимний президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Україна нібито вирішила відмовитися від купівлі білоруських калійних добрив і планує закуповувати продукцію у США. Про це повідомляє видання БЕЛТА.

Уточнюємо, що українська влада ще не коментувала і не підтвердила цю інформацію.

При цьому, за версією Лукашенка, "американська сторона не може надати Україні калійні добрива", оскільки США самі купують його у Канади.

"Це треба в Америку звертатися, щоб закупити! А уявіть, яка ціна: добути, переробити, відвезти, залізничним транспортом, у портах завантажити, сюди за тисячі кілометрів, тут знову перевалка, знову залізничний транспорт. Навіщо ви це робите за такої ситуації?" — прокоментував свою заяву Лукашенко.

Він додав, що Білорусь може відновити постачання калійних добрив, якщо буде такий запит.

Водночас на початку лютого влада Білорусі запровадила заборону на транзит залізницею нафтопродуктів, хімічних та мінеральних добрив, які постачають із Литви.

Важливо зазначити, що у 2021 році частка литовського дизельного палива та бензину на українському ринку становила 9% (691,4 тис. тонн) та 11% (262,2 тис. тонн), свідчать дані Консалтингової групи А-95. Загалом за 2021 рік взаємний товарообіг між Україною та Литвою становив близько 3 млн тонн.

Крім того, Лукашенко погрожував зупинити постачання палива та електроенергії до України у разі загострення на Донбасі. Він також наголосив, що Білорусь у разі українсько-російського конфлікту підтримає Росію.