Ми змогли запобігти незаконному списанню близько 2 млрд грн, — Коболєв прокоментував обшук у нього

коболєв нафтогаз
Колишній голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв. Фото: Facebook Коболєва

Колишній голова правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Андрій Коболєв прокоментував обшук, здійснений у нього вдома у вівторок, 1 лютого. Свою позицію він виклав у Facebook.

"Все в житті буває впершесьогодні у мене перший домашній обшук. На мій великий жаль, я не був удома на його початку (гостив у друзів у Чернігівській області), але одразу й швидко повернувся після повідомлення від охоронців будинку про непрошених візитерів. З нашого боку у слідчих було повне сприяння в проведенні слідчих дій, включно з добровільним наданням мобільних телефонів для перегляду", — написав Коболєв.

За його словами, підставою для обшуків стала кримінальна справа за фактом мирного врегулювання проблеми так званого "газу Жеваго".

"Відмічу основне - в процесі врегулювання проблеми, яка виникла понад 20 років тому, команди "Нафтогазу" та "Укртрасгазу" керувались інтересами цих компаній та змогли запобігти незаконному списанню грошових коштів на суму близько 2 млрд грн (в тому числі повернути більш як 200 млн грн. вже списаних коштів), що значно перевищувало ринкову вартість самого спірного газу в період врегулювання", — додав ексглава "Нафтогазу".

ДБР провела обшуки у колишнього керівництва "Нафтогазу", в офісі компанії "Укртрансгаз", а також у керівників кількох приватних підприємств. Слідчі дії проводяться у справі про незаконне відчуження у 2020 році 305 млн кубометрів газу на 2,2 млрд грн посадовцями цих структур.

Нагадаємо, що Коболєв очолював "Нафтогаз" понад сім років, з 26 березня 2014 року по 28 квітня 2021 року, і був звільнений. США опосередковано розкритикували це звільнення, давши зрозуміти, що воно, на їхню думку, демонструє неповагу до корпоративного управління. На його місце призначили Юрія Вітренко — колишнього виконавчого директора "Нафтогазу", який на той момент конфліктував із Коболєвим уже понад рік.