На рівні країн Африки: Україна погіршила позиції у рейтингу сприйняття корупції, тепер вона на 122-му місці

Фото: Запорожская областная прокуратура
Фото: Запорізька обласна прокуратура

Україна у 2021 році втратила один бал у рейтингу сприйняття корупції, що складається організацією Transparency International. Тепер її показник становить 32 бали, у зв'язку з чим країна знаходиться на 122/123 місці нарівні з Есватіні (колишній Свазіленд).

На один пункт вище знаходяться Алжир, Єгипет, Непал, Філіппіни та Замбія, а на один пункт нижче за Україну — Габон, Нігер, Мексика і Папуа-Нова Гвінея.

Найкращий для України показник фіксувався Transparency International у 2020 році —- 33 бали (117/122-е місце нарівні з африканськими Сьєрра-Леоне, Есватіні та Замбією, а також Єгиптом та Непалом), а найгірший за останнє десятиліття — у 2013 році (25 балів). У проміжку між цими роками індекс для України весь час зростав, за винятком провалу 2019 року.

Загалом у рейтингу 180 країн та територій. Він оцінює рівень сприйняття корупції в державному секторі, на думку експертів та бізнесменів, спираючись на 13 незалежних джерел даних та використовуючи шкалу від 0 до 100 балів, де 100 означає повну відсутність корупції.

Загалом в організації зазначають, що у 2021 році одразу 27 країн досягли історичного мінімуму за своїм індексом сприйняття корупції.

68% оцінюваних країн отримали оцінку нижче 50, а середній світовий показник залишився незмінним на рівні 43. З 2012 року лише 25 країн значно покращили свої показники, але за той же період 23 країни значно знизилися в рейтингу, а загалом у 86% країн контроль над корупцією залишився на тому ж рівні або погіршився.

Цього року найкращими згідно з ІВК стали Данія, Фінляндія та Нова Зеландія, кожна з яких набрала по 88 балів. Норвегія, Сінгапур та Швеція отримали 85 балів, Швейцарія – 84, Нідерланди – 82, Люксембург — 81, Німеччина – 80.

Найгіршими ж названі Південний Судан (11 балів), Сирія (13) та Сомалі (13). Крім того, країни зі збройними конфліктами чи диктатурами, як правило, також мають найнижчі бали. Серед них Венесуела (14), Афганістан (16), Північна Корея (16), Ємен (16), Екваторіальна Гвінея (17), Лівія (17) та Туркменістан (19).

За останні п'ять років індекс значно знизився у кількох країнах, включаючи Канаду (-8 балів), Нікарагуа (-6), Гондурас (-6) та Венесуелу (-4). Найбільш значно покращилися показники за той же період у Вірменії (+14), Анголі (+10), Південній Кореї (+8), Узбекистані (+6), Молдові (+5) та Ефіопії (+4).

"Вірменія — це історія успіху ІВК за останні п'ять років. Масові протести в 2018 році витіснили політичну еліту, що вкорінилася, на користь уряду, налаштованого на реформи. З того часу Вірменія розширила громадянські свободи, проклавши шлях до більш стійкої громадянської участі і підзвітності. Незважаючи на прогрес, програма реформ минулого року зупинилася, і уряду необхідно відновити виконання зобов'язань", — описують укладачі рейтингу успіх закавказької країни.

Transparency International також наголошує, що існує помітна кореляція між захищеністю громадянських та політичних свобод та сприйняттям корупції у тих чи інших країнах.

"Корупція підриває здатність урядів гарантувати права людини своїх громадян. Це впливає на надання державних послуг, відправлення правосуддя та забезпечення безпеки для всіх. Зокрема, серйозна корупція, яка вчиняється високопосадовцями, зазвичай поєднує великомасштабне транснаціональне розкрадання державних коштів з грубими порушеннями прав людини", — вказують в організації.

При цьому там зазначають, що таким корупційним схемам часто сприяють країни з розвиненою економікою та високими показниками ІВК, дозволяючи таким чином автократам в інших країнах посилювати репресії, знаючи, що вони зможуть згодом скористатися в розвинених країнах вкраденими або втекти від відповідальності.

Також у Transparency International зазначають, що 98% із зафіксованих 331 вбивства правозахисників у 2020 році відбулися саме у країнах з високим рівнем корупції у держсекторі (ІВК нижче 45), і щонайменше у 20 із цих випадків правозахисники приділяли особливу увагу антикорупційним питанням.